Niektorí mladí vynálezcovia to dotiahli poriadne ďaleko - už ako tínedžeri začínajú svoje výtvory aj predávať. Ako rozbehli svoj biznis?
Biobalzamy na pery
Škola: SOŠ, Ivánska cesta, Bratislava
Zloženie: mandľový olej, včelí vosk, príchute, vitamín E, kozmetické farbivá
Veľkosť: 6 ml, 5 ml, 7,5 ml, 15 ml
Cena: 3 - 4,50 €
Lesana Kurilová (18)
Používame všetky ingrediencie na prírodnej báze, nie sú tam žiadne chemické látky ani konzervanty. Našla som si na internete základný recept a potom som to vylaďovala štýlom pokus omyl. Následne sme to testovali na všetkých ľuďoch v rodinách. Balzamy predávame v malej dóze, tube, vo vajíčku a v srdiečku. Dokonca predávame aj cez internet. Dostala som ponuku a budem ich predávať v obchodoch a lekárňach.
Šľapky z korkových zátok
Škola: Súkromná stredná škola, Poprad
Zloženie: korkové zátky, hasičské hadice
Veľkosť: univerzálna
Cena: 5 - 6 €
Ľudmila (18):
Šľapky vyrábame z korkových vínových zátok a popruhy sú z vyradených hasičských hadíc. Sú stopercentne ekologické a recyklovateľné. Náklady na výrobu sa pohybujú okolo 3 eur a celkovo sa budú predávať za 5 až 6 eur. S nápadom prišiel spolužiak, ktorý je hasičom, a pomohol nám so zháňaním hadíc. Ostatní v tíme sme doladili konečný dizajn.
Handmade mydielka
Škola: Gymnázium, Považská Bystrica
Zloženie: mydlová hmota, arómy, vône
Veľkosť: 8 - 32 g
Cena: 0,45 - 1,90 €
Simona Lesková (17):
Nakúpime mydlovú hmotu, rozpustíme ju a pridávame rôzne arómy a vône. Začali sme vyrábať štvorčeky, ale aj zajačiky a vajíčka. Mydielka predávame v škatuľkách a malých pyramídach. S nápadom prišiel náš spolužiak Karol (18) a spoločne sme zladili predaj a dizajn.
Káva pražená v popkornovači
Škola: Gymnázium sv. Vincenta de Paul, Levice
Zloženie: zrnká zelenej kávy
Veľkosť: 100 g
Cena: 3,49 a 4 €
Mária (17):
Predávame plantážnu zelenú kávu, ktorú kupujeme a sami ju pražíme svetlým pražením doma u spolužiaka na popkornovači. Potom pokračujeme metódou filtrovaním, aby vynikla jemnosť a ovocnosť kávy. Nechceme, aby chutila horko. Máme dva druhy - Mexico adoro, kde cítiť pomaranč, jablko a liči a druhý druh je Nikaragua, kde cítiť kvety, ovocie a horkú čokoládu. My to potom balíme a predávame.