Už dávno vieme, že tmavá čokoláda prospieva nášmu zdraviu. Potvrdili to niekoľké opakované štúdie, ktoré odporúčajú jesť aspoň jeden štvorček čokolády denne. Najnovšie však prišli s tým, že horká čokoláda má schopnosť zlepšovať výkon pri tréningoch a pri cvičení. Výskumníci z Kingston’s university požiadali deväť rekreačných cyklistov, aby si každý deň počas dvoch týždňov pridávali do svojej stravy čokoládu.
Tou nahradili iné výživové doplnky. Polovica skupiny jedla mliečnu čokoládu, ktorá nemá vysoký podiel kakaa, ďalší jedli horkú čokoládu. Zo skupiny zaznamenali priaznivé účinky čokolády len tí, čo jedli horkú čokoládu. Pomohla im v absolvovaní výrazne lepších fyzických testov, počas ktorých zvládali zotrvať v intenzívnom tempe dlhšiu dobu.
Odborníci si myslia, že za to môže látka nazývaná epikatechín, ktorá je rastlinnou živinou, akú nájdeme v kakau. Čím je obsah kakaa vyšší, tým väčšie zastúpenie má aj táto látka. Epikatechín povzbudí bunky k uvoľneniu oxidu dusnatého, ktorý zlepšuje tok krvi a funkcie srdca.
Tento proces môže tiež prinútiť svalové bunky k absorbovaniu vyššej hladiny cukru v krvi, čo znamená, že jedinec má potom viac energie, píše Metro.co.uk. Odborníci týmto naznačujú, že konzumácia horkej čokolády by bola dobrým trikom pre všetkých športovcov, ktorí by chceli zlepšiť svoju výkonnosť.