Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2016 09:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Hrdina Martin Tham riskoval život pre Filka: Opísal drámu, ktorá predchádzala zmiznutiu!

Otužilec a kondičný tréner Martin Tham (23) neváhal riskovať život. Skočil do ľadových vĺn Dunaja a pokúšal sa zachrániť známeho ekonóma Martina Filka (35).

Kanoe s dvojčlennou posádkou sa totiž prevrátilo pred jeho očami vo Veľkonočný pondelok. Skúsený plavec sa mu bez váhania snažil pomôcť. Chýbali už len dva metre, keď však zrazu topiaci sa muž zmizol pod hladinou. Pravá ruka ministra financií Martin Filko je odvtedy nezvestný, polícia po ňom stále intenzívne pátra. Zdrvená manželka Asena Filková a rodina ekonóma prežívajú najhoršie chvíle svojho života.

 

Pre Martina Thama to bol pekný sviatočný slnečný pondelok. K Dunaju vo Vlčom hrdle chodieva často. „Je tam pekne, a tak sa tam rád kochám výhľadom,“ opísal pre Nový Čas mladý kondičný tréner. Na brehu rieky bol v pondelok s kamarátom Alanom. Iba pár metrov pred nimi sa prevrátil čln, v ktorom sedeli Martin Filko a Vladimír Lefík.

Otvoriť galériu

Skočil do ľadovej rieky

„Najprv som tomu nevenoval pozornosť, lebo to bolo blízko pri brehu a jeden z nich vyzeral, že ide na breh po pádlo,“ uviedol Tham pre televíziu JOJ. Potom však počul, ako muž z kanoe, ktorý sa dostal až na breh - Lefík -, kričí o pomoc. „Zrazu som spozornel. Zbehol som k brehu, vyzliekol sa a skočil do vody,“ opisuje Tham, ktorý patrí k otužilcom - ľadovým medveďom, a tak mu studený Dunaj nerobil až také problémy. Pre menej skúseného plavca však môže byť takáto voda osudná.

Otvoriť galériu

„Prúdy sú tu silné a pri plávaní vám stáča telo,“ vysvetľuje. Keď už bol len asi dva metre od Filka, ten mu zrazu pred očami zmizol pod hladinou. Akoby prestal nečakane bojovať s vodnými prúdmi. „Asi začal mať pocit, že je v bezpečí a vtedy ho stiahlo pod vodu a už som ho nevidel,“ opisuje smutným hlasom otužilec Tham osudné chvíle, ktoré mu navždy zostanú v pamäti. V rieke ešte plával asi päť minút a snažil sa Filka nájsť, no potom ho kamarát Alan zavolal na breh. „Bál sa, aby sa aj mne niečo nestalo,“ uzatvára rozprávanie.

Otvoriť galériu

Vzápätí sa rozbehlo intenzívne pátranie, Martina Filka však, žiaľ, nenašli ani po štyroch dňoch. Bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová potvrdila, že po ekonómovi naďalej pátra polícia spolu s hasičmi. V stredu na ľavom brehu Dunaja pri Hamuliakove síce našli vyplavené telo, no identifikácia potvrdila, že to nie je on.

Otvoriť galériu

Rodina známeho ekonóma prežíva peklo. „Príde čas, keď sa záchranárom ešte poďakujeme, ale teraz...,“ ledva zo seba dostala vo štvrtok mama Oľga. Pre manželku ekonóma Asenu Filkovú je všetko o to horšie, že v osudných chvíľach sa nachádzala priamo pri tragédii a na vlastné oči videla manželov boj o život vo vlnách. Po uliciach chodí s uplakanými očami, Nový Čas ju v piatok zastihol na ceste do ich spoločného bytu. K prežitej tragédii nemala silu sa vyjadrovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jeden z vysávačov naháňal psa majiteľa bytu a pritom nadával.
Bizár! Máte robotický vysávač? Zbystrite: Stroje sa zbláznili a aha, čo HOVORILI a robili
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj prehovoril k vojakom: K tomuto ich vyzval
Páchateľ pripravil seniorku o 9500 eur, tvrdil, že je jej synovec (ilustračné foto).
Vlani bolo zaznamenaných viac ako 180 telefonických podvodov zameraných na seniorov: Škoda bola vyčíslená v miliónoch
Do tejto sezóny vstupuje náš obranca s novým číslom 17.
Foto
Vedenie New Jersey rozhodlo: Bude Šimon Nemec pokračovať v NHL?
Izrael už viackrát útočil na štvrte Bejrútu.
Najprv výzva na evakuáciu, potom... Izrael znova útočil na južné štvrte Bejrútu
Hungarian parliament in Budapest, in the bank of Danube.
V Budapešti chystali niečo nebezpečné: Upozornili na to tajné služby, Maďari hneď konali!
Foto
Slovanu budú chýbať viaceré opory, Weiss st. však neskladá zbrane: Gironu máme prečítanú!
Lekári avizujú, že na neriešenie stavu doplatia všetci.
Dobrá správa pre obyvateľov Šale: Do ich mesta sa vráti pohotovosť!
Belgické letisko Charleroi (ilustračné foto).
Druhé najväčšie belgické letisko ruší v utorok všetky odlety: Dotkne sa to 16-tisíc ľudí!
 Influencerka zo Surrey sa so svojou manželkou zosobášila v septembri.
Foto
Nevesta zverejnila fotky zo svadby a vtom to prišlo: Je PEDOFILKA?! Má to jeden háčik...
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
(ilustračné foto).
Českí lekári zrušili plánovaný protest, rezort zdravotníctva im pridá