Tvrdia to vedci z University of Southern California s tým, že jedna alebo dve šálky nápoja z pražených semien kávovníka znížia riziko nádorového ochorenia čreva o viac ako štvrtinu.
"Hladina účinných látok v káve závisí na kvalite zrna, na pražení a na metóde prípravy. Dobrou správou ale je, že naša štúdia dokazuje, že riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka je nižšie bez ohľadu na chuť a druh obľúbenej kávy," tvrdí doktorka Stephanie Schmit z University of Southern California.
Preventívne pritom pôsobia antioxidanty obsiahnuté v káve, ktorých hladina môže byť zvýšená určitou formou praženia. Protirakovinovo pôsobí tiež káva bez kofeínu, ktorá je rovnako bohatá na fenolové látky. "Hoci sú naše doterajšie výskumy veľmi presvedčivé, rozhodne by som neodporúčal nadmernú konzumáciu kávy," dodáva profesor Stephen Gruber, vedúci výskumného tímu z južnej Kalifornie. Podľa neho stačia denne dve až tri šálky kávy.