Treba však vedieť, v akých množstvách je vhodné konzumovať ju a do akej miery sa ňou zvýši denný príjem energie. Treba mať pritom na pamäti, že hlad sa ňou nezaháňa na dlho. "Škvŕkanie v bruchu" po konzumácii ľadovej pochúťky totiž naznačuje, že práve rozhojdala hladinu cukri v krvi a tým aj vylučovanie inzulínu, čo vyvoláva pocit hladu.
Do zmrzlín sa všeobecne musí pridávať viac cukru ako do iných sladkých pochúťok podávaných v izbovej teplote. Zväčša však na druhej strane v porovnaní so zákuskami obsahuje menej tuku. Rozdiel je takisto medzi zmrzlinami vodovými, zväčša s ovocnou príchuťou a smotanovými. Faktom však je, že vodová zmrzlina je zväčša sladšia, takže hlad sa po nej dostaví skôr. Tí, ktorí sú teda zvyknutí na výrazne sladký jedálniček,
bývajú preto po vodových zmrzlinách ešte hladnejší, nervóznejší, náladoví a podráždení.
Pri snahe schudnúť a zároveň neochote vzdať sa ľadovej maškrty, je preto nutné si vybrať. Aj keď smotanová zmrzlina je jemnejšia, je aj kalorickejšia. Menej kalorickou alternatívou je v takom prípade zmrzlina z rastlinných tukov, ktorej chuť nie je až taká výrazná. Zmrzlina sa však dá vyrobiť aj doma. Stačí na to ovocie, mixér, prírodné alebo umelé sladidlo, prípadne jogurt alebo tvaroh.
Informácie zverejnil internetový portál idnes.cz.
Chcete sa zbaviť nadbytočných kíl? >>
Diéta nemusí znamenať zmrzlinový celibát
BRATISLAVA - Aj keď zmrzlina nebýva na zozname potravín odporúčaných pri diétach, neznamená to, že chudnúca osoba sa jej musí úplne vzdať.