Smolka tvrdí, že vitalitu má vďaka zdravej plodine topinambure. Keby nebolo jej, bol by už na druhom svete. A čo by ho v blízkej budúcnosti najviac potešilo? „Vnúčatká od dcéry Katky a Peťa,“ priznal.
Smolka prišiel do nemocnice po svojich, absolvoval laparoskopickú operáciu a pár dní po infarkte už pracuje. „Žiadne vylihovanie, srdce potrebuje byť v kondícii. Odporúčali mi to aj lekári,“ usmieva sa svokor Petra Sagana, ktorý už vedie vo firme porady a vybavuje organizačné záležitosti. „Cítim sa zo dňa na deň lepšie, ale som pokorný. Keď sa vám stane takáto vec, prehodnotíte život a upracete si priority,“ dodáva.
Tvrdí, že keby nebolo topinambury, už tu nemusel byť. „Cukor aj cholesterol mám v poriadku, tlak ako dieťa, jediný rizikový faktor je vek. Mohol som však zomrieť a myslím, že ma zachránila topinambura. Je to druh slnečnice, ktorý zabezpečuje elasticitu ciev, a my ju máme dennodenne na stole.“
Smolkovci majú rodinnú firmu, ktorá sa topinamburou zaoberá a v penzióne v Dolnom Kubíne ju ponúkajú s piškótami a bielym jogurtom ako obľúbenú lahôdku hostí. Smolkovi sú na Orave známi preferovaním životného štýlu, infarkt vyšportovaného Pavla bol pre ľudí šokom. Našťastie všetko dopadlo dobre a po operácii mu zostala len ranka s veľkosťou polovice špendlíkovej hlavičky.
„Určite trocha spomalím a veľmi by sme sa s manželkou tešili, keby prišli aj Sagančatá, milujeme deti,“ dodáva Pavol Smolka s nádejou v hlase.