Práve takéto instantné kávy si vzali pod lupu odborníci z českého časopisu dTest. A čakalo ich veľké prekvapenie. Vo výrobkoch, ktoré by mali obsahovať mlieko, ho nahrádzajú bielidlom. Tie, ktoré sú označené, že sú bez cukru, ho napriek tomu obsahujú. Čo teda nájdete v niektorých instantných kávových nápojoch?
Instantná káva sa vyrába vylúhovaním pražených zŕn, ktoré sa následne vysúšajú horúcim vzduchom alebo tzv. vymrazovaním. Výsledkom sú granulky alebo prášok. Prekvapením je, že hlavnou zložkou výrobku nie je káva, ale v prípade kávy 2 v 1 je to glukózový sirup a pri 3 v 1 cukor. Pri porovnaní podielu kávy vychádzajú lepšie produkty typu 2 v 1, ktoré by mali byť nesladené. Najväčší podiel kávového extraktu zistili odborníci vo výrobku Mokate 2in1 classic, Monte Santos z Lidla a Jacobs Original 3in1. „Zistili sme, ze rozdiel v obsahu kávy môže byť až tretinový, v podiele cukru až polovičný,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest.