Už aj malé deti vedia, že baktérie sú voľným okom neviditeľné a zapríčiňujú rôzne choroby - nachladnutím počnúc, vážnejšími ochoreniami (hepatitída) končiac. Najviac baktérií sa do nášho tela dostáva logicky rukami. Pri podávaní rúk a používaní spoločných predmetov (kľučky, perá) sa potom prenášajú jedlom, dotykom s očami a tvárou alebo cez drobné ranky na pokožke. V tejto súvislosti je až zarážajúce, že sa síce denne „napchávame“ vitamínmi a prípravkami na podporu imunity, ale mnohokrát zabúdame na ten najzákladnejší hygienický návyk.
Zabráňte šíreniu chorôbPri dodržiavaní niekoľkých zásad pri umývaní rúk možno znížiť výskyt a ďalšie šírenie infekčných ochorení v kolektíve na minimum. Okrem toho, samozrejme, pomáha aj dodržiavanie liečebného režimu najmä v prvých dňoch po prepuknutí choroby. Nepomôžete ani sebe, ani svojmu zamestnávateľovi a kolegom, keď budete chodiť do práce kašľajúc a kýchajúc.
Zásady umývania rúk
KEDY | AKO |
po príchode domov (do práce najmä ak cestujete MHD) | použite mydlo a ruky oplachujte pod teplou tečúcou vodou |
pred jedlom alebo pred prípravou jedla a po manipulácii so surovými potravinami (mäso) | umývajte si celú plochu rúk až po zápästia, osobitne plochy medzi prstami a okolo nechtov |
po použití toalety (dámy aj pred) | mydlite si ruky minimálne 10 až 15 sekúnd |
po intenzívnejšom kontakte so zvieratami | utierajte sa iba čistým uterákom alebo do jednorazových papierových utierok |
pred vkladaním alebo vyberaním kontaktných šošoviek | po umytí rúk nechytajte páčku (kohútiky) čistými rukami - použite papierovú utierku, ktorou ste si práve utreli ruky |
Možnosť prenosu chorôbkvapôčková infekcia: kašľanie a kýchanie
kontaktná infekcia: podávanie rúk nepriamy prenos cez potraviny (niekto chorý chytal vaše jedlo)