Dvaja kamaráti z Bratislavy si tak splnili dlhoročný sen o vlastnom pivovare a výrobe nápoja, ktorý majú najradšej. Na začiatku sa ich nápadu každý smial, ale napokon okolie reaguje veľmi pozitívne. Ich malý pivovar sa stal 11. v Bratislave a jubilejným 50. na Slovensku. Čím je pivo od slovenských výrobcov výnimočné?
Ružinovský pivovar Komín
vznik: marec 2016
Sládek: Peter Chňupa (25)
najlepšie /najoceňovaniejšie pivo: zatiaľ nezískali žiadne ocenenie, fungujú len mesiac
Čím je špeciálne
- snažíme sa dodržať technológiu varenia tradičnú, nepridávame chmelové extrakty ani konzervanty, nefiltrujeme, nepasterizujeme. Používame české chmele a zahraničné aromatické odrody
Cena: svetlý ležiak 1,80 €/0,5 l, polotmavý 1,90 €/0,5 l, Ipa 2,30 €/0,5
Druhy pív: 3 druhy – Svetlý ležiak 11, Ležiak polotmavý 12, vrchne kvasená Ipa 15
Ročná produkcia: za mesiac fungovania predali 400 hektolitrov
Remeselný pivovar IKKONA - Rožňava
Vznik: 2014
Sládek: Katarína Kovácsová (26)
Najlepšie/najoceňovanejšie pivo: LINDEN STREET - 16-tka a HEAVEN´S DOOR - 18-tka
Najvyššie ocenenie: ocenenie od degustátorov z USA cez portál Ratebeer - titul najlepší nový pivovar v SR za rok 2015
Čím je špeciálne:
- do piva Linden Street sa pridáva okrem nemeckých chmeľov aj lipový kvet a do hlavného kvasenia kvalitný lipový med.
- používajú sa špeciálne slady z anglických, belgických a holandských sladovní.
- pivo HEAVEN´S DOOR je silné bylinkové kláštorné pivo belgického typu, kde z byliniek dominujú šalvia a jalovec. .
Cena: obe 8-10 € za 0,75l fľašu
Druhy pív: viac ako 14 druhov piva, medzi nimi klasické ležiaky, ale väčšinu sortimentu tvoria netradičné intovatívne pivné špeciály
Ročná produkcia: do 1500 hektolitrov
Pivovar Golem Košice
vznik: 2002
Sládek: Marek Kaňuk (42)
najlepšie/najoceňovanejšie pivo: Golem a Shemesh
Najvyššie ocenenia: Zatiaľ žiadne
Čím je špeciálne: Shemesh je zvláštny tým, že sa pri výrobe použil citrusový chmeľ a pivo je voňavé a svieže.
Cena: 1,50 do 2 € / 0,5 l
Druhy pív: 2 druhy + 4 až 5 sezónnych
Ročná produkcia: 480 hektolitorv
Pivovar Urpiner Banská Bystrica
vznik: 2007 ( pôvodný od 1971)
Sládek: Peter Ruml (58)
Najlepšie/najoceňovanejšie pivo: Svetlý ležiak Urpiner Premium 12°, Európska pivná hviezda 2012.
Čím je špeciálne
- pivo prirodzene zreje 50 dní a sú v ňom suroviny, ktoré prešli starostlivým výberom pivovarníckych majstrov - horskú vodu z okolitých vrchov, slad pestovaný na úrodných poliach južného Slovenska a chmeľ najlepšej kvality.
Cena: 0,50 €/0,5 l
Druhy pív:
7 druhov piva: Svetlé nealkoholické pivo, svetlé pivo 10°, svetlé pivo 12°, tmavé pivo 11°, polotmavé pivo 11°, svetlé pivo 16°, novinka - ľahké pivo so zníženým obsahom cukrov a kalórií.
Ročná produkcia: 80 000 až 90 000 hektolitrov
Bratislavský meštianský pivovar
Vznik: 2006
Sládek: Dušan Brída (56)
najlepšie /najoceňovaniejšie pivo: Bratislavský ležiak 12 - Zlatá korunka 2010 , tmavé pivo bratislavský bubák 12 - zlatá korunka 2012 -2013
Čím je špeciálne
- používame chmel žatecký červenák, ktorý je napopulárnejší na svete, pivo je plzenského chrakteru, trošku horké
Cena: ležiak 2,10 €/0,5 l, bubák 1,90 €/0,5 l
Druhy pív: 2 druhy, svetlé - Bratislavský ležiak 12 a tmavé Bratislavský bubák 12
Ročná produkcia: 1000 hektolitrov
Prvý Horský Pivovar Vŕšky Terchová
Vznik: 2012
Sládek: František Hujík
najlepšie/najoceňovanejšie pivo: Vŕšky premium svetlá 11-ka
Najvyššie ocenenie: Zlatá pivná korunka 2015
Čím je špeciálne?
- Vyrobené klasickou pivovarníckou technológiou tzv.spodného kvasenia, na dva rmuty, zo štyroch druhov špeciálneho sladu, chmeľu a kvasníc /štvorsladové/. Po uvarení kvasí v CK tanku minimálne 12 dní a
následne leží a dozrieva minimálne ďalších 10 dní v ležiackom tanku.Odborne tento proces nazývame dvojfázové kvasenie.
- Vôňa a chuť piva je sladová a chmeľová, s výraznou plnosťou chuti, jemnou až výraznou horkosťou, rezkosťou a karamelovou príchuťou.
Cena: 1,50 /0,5 l
Druhy pív:
- Vŕšky premium svetlá 11-ka,
- Vŕšky tmavý špeciál 13-ka a
- v priebehu roka vždy nejaký špeciál (IPA, Kazačok, Medové,Zázvorové, Pils, Višňové, Slivkové)
Ročná produkcia: do 1000 hektolitrov
Spotreba piva na Slovensku
- 80 % surovín pri výrobe piva pochádza zo Slovenska
- na Slovensku vyprodukuje takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne.
- Slovák ročne vypije viac ako 70 litrov piva
- 67,4 % uprednostňuje „desinu“
- 16,6 % zas „dvanástku“
- 10 ,2 % z nás miluje radler
- pivo obľubuje až 80 % žien
Zdroj: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu