Látku epikatechín, ktorú obsahuje aj čokoláda, zelený čaj či červené víno, podával potkanom. Prišiel na to, že táto látka znižuje krvný tlak. Pomôže chorým čokoláda?Mladý študent 6. ročníka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v rámci svojej diplomovej práce presedel hodiny v laboratóriu, len aby dospel k výsledku svojho experimentu. „Skúmal som podávanie látky epikatechín, ktorú vieme nájsť aj v čokoláde, potkanom v pitnej vode,“ začal opisovať svoj projekt medik Štefan. Vďaka extraktu, ktorý obsahuje aj 85-percentná čokoláda, možno v budúcnosti budú vedieť liečiť vysoký krvný tlak. „Zistili sme, že potkany mali nižší krvný tlak ako tie, ktoré epikatechín nedostávali,“ pochválil sa Štefan.
Látku vyskúšali už aj prví dobrovoľníci. „Už sa skúšalo dávať liek pacientom, ktorí majú vysoký krvný tlak, a znížil im ho. Možno v budúcnosti by mohol byť epikatechín účinným liekom, avšak na to treba ďalšie štúdium,“ spresnil. Keď však budú pacienti jesť čokoládu na kilá, tlak sa im nezníži. „Obsah epikatechínu je pozitívna vec, ktorá môže zlepšovať stav ciev, na druhej strane vysoká kalorická hodnota čokolády znamená vysoký príjem cukrov a vysoký cholesterol. Čokoládou si môžu pacienti liečbu skôr spríjemňovať,“ zasmial sa medik. Za túto výskumnú úlohu získal Štefan Lukáč 2. miesto na medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii v Budapešti.
Hypertenziou trpí tretina populácie
Hypertenzia je najčastejším ochorením srdcovo-cievneho systému, ktorým podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí viac ako tretina dospelej populácie. Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod.