Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Tragická havária počas medzinárodných pretekov v Tatrách: V troskách vetroňa zahynul Marcin († 40)

Medzinárodné preteky s tragickým koncom! V stredu popoludní sa vo Vysokých Tatrách počas medzinárodných pretekov bezmotorových lietadiel FCC Gliding zrútil vetroň s poľským pilotom.

V tažko poškodenom stroji nemal Marcin († 40) najmenšiu šancu na prežitie. Okamžite po tragédii preteky prerušili. Približne o druhej hodine popoludní nahlásili z poľského záchranného dispečingu pád lietadla tesne vedľa našich hraníc s Poľskom. Slovenskí záchranári na miesto prišli zhruba o dve hodiny. Bohužiaľ, už len mohli konštatovať smrť pilota v ťažko poškodenom vetroni.

„V týchto dňoch prebiehajú medzinárodné preteky bezmotorových lietadiel v Prievidzi. V stredu mali jednu z disciplín - diaľkový let s otočkou nad Ždiarom. Poľský pilot sa dostal do problémov zrejme pre náhlu turbulenciu a stratu výšky. Snažil sa ešte vysunúť núdzový motor s vrtuľou, ktorým bol jeho vetroň vybavený. Bohužiaľ, už to nestihol,“ povedal pre Nový Čas skúsený pilot vetroňov, ktorý sa zúčastnil na mnohých medzinárodných pretekoch.

Otvoriť galériu

Podľa jeho slov práve typ vetroňa ASG29 má s nahadzovaním motora mierny problém a pri krízovej situácii je treba veľkú zručnosť a skúsenosť. Pilotovi okrem iného mohol chýbať aj potrebný čas na manévrovanie. „Každý pilot vetroňa je vybavený povinne padákom. Vyskočiť z problémového stroja si vyžaduje tiež skúsenosť a rýchlosť. Niekedy vám preťaženie ani nedovolí zdvihnúť sa zo sedačky,“ dodal.

 

Ďalší traja piloti, ktorí leteli vedľa Poliaka, okamžite so svojimi vetroňmi pristáli. Podarilo sa im to však až niekoľko kilometrov od nešťastia, na lúkach pri poľskom Jurgove. Aj napriek pokuse o záchranu sa už poľskému pilotovi Marcinovi M. († 40) nedalo pomôcť. Šéf prievidzského aeroklubu Ján Hrabovský bol v šoku.

Otvoriť galériu

„Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo,“ povedal. Podľa neho sa pilot zrejme dostal do závetria a nedokázal si už pomôcť. Hneď po tom, ako sa dozvedeli o nešťastí, podľa jeho slov kázali všetkým súťažiacim okamžite pristáť a preteky prerušili. Deviaty ročník sa tak navždy zapíše do histórie medzinárodných pretekov čiernymi písmenami. Ide už druhú nehodu v priebehu mesiaca. Tá prvá dopadla pre pilota šťastne. Stihol použiť padák, jeho vetroň len poškodil strechu domu v Nitre.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Škoda, že nemáme takých Ko*otov: Legendárny Polák by mal 90 rokov
(ilustračné foto)
Hrozivý útok v Chorvátsku: V populárnej lokalite dovolenkárov útočila šelma!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vznikne moslimská aliancia proti Izraelu? Erdogan vyzýva na rázne kroky
Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier.
Vo Francúzsku začali masívne protesty: Prečo majú obyvatelia problém s novým premiérom?
Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
(ilustračné foto)
Krutá tragédia: Chlapci († 9, † 12) sa hrali na pláži v piesku, po chvíli boli mŕtvi!
 Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS-e
Zasadla medzivládna komisia: O čom Kaliňák rokoval s českou stranou?
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia! Chlap vyzabíjal svoju rodinu: Desivý nález v dome
HZS zasahovala pri páde turistky!
Horská záchranná služba v akcii: Ošetrovali českého turistu! Čo sa v horách stalo?
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
(ilustračné foto)
Do hniezda záchrany napchali 6 ROČNÉ dieťa: Smutný objav pri dome dievčatka!
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...