Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2016 11:55 | Správy | Politika

Stav premiéra Fica bol urgentný: Detaily akútnej operácie!

Predsedu vlády Roberta Fica (51) v piatok okolo 6. hodiny ráno previezli z nemocničného lôžka priamo na operačný stôl.

Po deviatich dňoch strávených v bratislavskom Národnom ústave  srdcových a cievnych chorôb ( NÚSCH) sa tak potvrdili informácie, že premiér pôjde pod skalpel. Operáciu srdca mal na starosti špičkový tím lekárov pod vedením prednostu Kliniky kardiochirurgie Michala Hulmana. Zákrok trval približne tri hodiny a podľa informácií Nového Času premiérovi lekári voperovali dvojitý bajpas.

Prvé informácie o zdravotnom stave svojho premiéra po operácii dostali občania v piatok o pol dvanástej. Vtedy na riaditeľstve NÚSCH predstúpili pred novinárov traja muži - riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Mongi Msolly, minister zdravotníctva Tomáš Drucker aj špecialista Michal Hulman. Brífing však netrval ani dve minúty.

Otvoriť galériu

„Kardiochirurgický zákrok prebiehal štandardným spôsobom, pacient je v súčasnosti absolútne stabilizovaný a nachádza sa na ARO,“ vysvetlil stručne Hulman. Ďalšie podrobnosti si Fico ani jeho najbližší neželali zverejniť. Úrad vlády o zdravotnom stave premiéra aj naďalej neinformuje. „Platí, že tam, kde sa vyžadovala fyzická prítomnosť predsedu vlády SR, ho po dohode s ním zastupovali poverení podpredsedovia vlády,“ povedala Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Otvoriť galériu

 

Premiéra museli stabilizovať

Nemocnica sa k Ficovej hospitalizácii doteraz vyjadrovala v zmysle, že premiér je na pozorovaní. Podľa uznávaného slovenského kardiochirurga Viliama Fischera však operácia musela byť akútna. „Operácie srdca sú u pacientov buď plánované, keď po vyšetrení pacienti idú domov a čakajú, kým sa dostanú na rad na čakacej listine. Premiérova operácia bola akútna. Prekonal nedokrvenosť srdcového svalu, hovorí sa tomu aj infarkt. S operáciou však lekári museli počkať aspoň sedem až desať dní, pokiaľ sa stav pacienta stabilizuje,“ povedal pre Nový Čas Fischer. Podľa jeho slov lekári dopredu vedeli, že premiérovo srdce bude treba operovať. Čakali však na to, kým sa jeho stav stabilizuje, aby operácia prebehla bez komplikácií. Na oddelení ARO by mal premiér zotrvať najbližšie dva dni, potom by ho mali previezť na štandardné oddelenie.

Doplatil na pracovné tempo

Fica pred desiatimi dňami hospitalizovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb po tom, ako sa u neho pri rannom behu prejavila srdcová slabosť. S podozrením na infarkt premiér do nemocnice prišiel po vlastných a v sprievode ochranky. Po niekoľkohodinových vyšetreniach sa lekári rozhodli nechať si predsedu vlády na pozorovaní.

Podľa zdroja Nového Času Robertovi Ficovi lekári diagnostikovali akútny koronárny syndróm, teda upchatie cievy, ktoré je v konečnom dôsledku slabým infarktom. Premiér je pritom známy svojím zdravým životným štýlom, pravidelne beháva a zdravo sa stravuje. Pod problémy so srdcom sa najskôr podpísalo vysoké pracovné tempo a priveľa stresu, ktoré Ficovi vyčíta aj matka Emília (74).

Kardiochirurg: Aký zákrok podstúpil

Otvoriť galériu
Viliam Fischer.
Zdroj: anc

Viliam Fischer: „Ako napovedá názov, dvojitý bajpas sa našíva na dve cievy. Dvojitý bajpas však nie je oveľa komplikovanejší zákrok ako klasický bajpas. Pre skúseného kardiochirurga to je o päť až sedem minút viac roboty. Ak všetko ide ideálne, operácia trvá približne dve a pol až tri hodiny. Pacient štandardne prvý deň po operácii dýcha s prístrojom, na druhý deň sa dýchacia trubica vyberie von a po dvoch dňoch na ARO ide už na oddelenie. Pacient je vo väčšine prípadov v nemocnici sedem až desať dní a potom prechádza do domácej liečby. Intelektuálne pracujúci ľudia môžu pracovať aj z domu.“

Politológ: Svoj stav by nemal tajiť

Otvoriť galériu

Eduard Chmelár: „Premiérov postoj k informovaniu verejnosti určite nie je štandardný. Štandardný je postoj pána Danka, pretože verejnosť má právo vedieť, čo mu je. Zdravotný stav jedného z troch najvyšších ústavných činiteľov nie je súkromná záležitosť. To sú verejne známe veci. Môžem akokoľvek chápať pocity jeho rodiny, napokon aj z dosť nechutných diskusií okolo zdravia pána premiéra, ktoré mu v tejto chvíli naozaj nepomáhajú, a treba mu želať naozaj nič iné, len pevné zdravie. V žiadnej spoločnosti by sa takéto otázky nemali utajovať, lebo od nich závisí budúcnosť štátu.“

Predseda NR SR: Jeho problém je riešiteľný

Otvoriť galériu

Andrej Danko: „Je prirodzené, že ako predseda Národnej rady musím byť v kontakte s predsedom vlády a vždy mu zaželám skoré uzdravenie a vzájomne sa informujeme o tom, čo ho politicky zaujíma. Zdravie je to najsvätejšie, čo všetci máme, a treba rešpektovať každého zdravotný stav. Je veľmi dôležité, aby vo vzťahu médií a verejnosti bola určitá hranica, ale je uzrozumením každého, kto ide do funkcie, že tá hranica je u známych ľudí posunutá. Ja považujem informáciu o zdravotnom stave, ktorú premiér poskytol, za dostatočnú. Uspokojuje ma to, že priebeh jeho liečby je na vysokej úrovni a že to je riešiteľné. Veľkosť ľudí sa ukazuje nie vtedy, keď niekto kľačí a zotínate mu hlavu, ale vtedy, keď niekomu treba pomôcť, povzbudiť ho a ísť ďalej. To je jediná cesta, ktorá Slovensko posunie.“

Zdravotné problémy

Utorok 12. apríla 2016

Premiér Robert Fico pre chorobu zrušil svoju účasť na pojednávaní na súde len pár hodín pred jeho začiatkom. Ako svedok mal vypovedať v kauze Martina Daňa.

Streda 13. apríla 2016

Robert Fico viedol rokovanie vlády.

Štvrtok 14. apríla 2016

U premiéra sa po rannom behu prejavila srdcová nevoľnosť. S podozrením na infarkt sa sám dopravil do NÚSCH. Lekári sa po niekoľkohodinových vyšetreniach rozhodli, že si ho nechajú na pozorovaní.

Piatok 15. apríla 2016

Robert Fico zostáva v nemocnici minimálne ďalších 24 hodín, rozhodli o tom jeho ošetrujúci lekári. „Pacient zostáva v nemocnici na pozorovaní,“ vyhlásil primár oddelenia akútnej kardiológie profesor Vasiľ Hricák.

Pondelok 18. apríla 2016

Fico mal predkladať programové vyhlásenie vlády, pre hospitalizáciu sa však do parlamentu nedostavil.

Streda 20. apríla 2016

Premiér ostáva aj naďalej v nemocnici, a to minimálne do konca týždňa, keď by lekári mali rozhodnúť o jeho ďalšom osude. Informovala o tom hovorkyňa Dobroslava Krajačičová.

Piatok 22. apríla 2016

Krátko po 6. hodine ráno museli Roberta Fica lekári náhle operovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Mimoriadna situácia v TOMTO slovenskom meste: Súvisí to s MEDVEĎOM!
Na snímke uprostred Jurij Medveděv (Slovan), vpravo Lazar Stojsavljevič a vľabo brankár Matúš Sláviček (obaja Trenčín).
Foto
Vylúčený brankár Trenčína po zápase na Tehelnom poli: Toto si fanúšikovia Slovana mohli odpustiť!
(ilustračné foto)
Do začiatku týždňa konečne vkročíme suchou nohou: Čo nás čaká?
Na stavbe sa už usilovne pracuje.
Váš Tip
Lyžovačka dostane tohto roku nový rozmer? Aha, čo otvoria v Bachledovej doline!
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Po tragédii v Hybe žiada Huliak striktné a radikálne riešenie: V otázke medveďa zasadne krízový štáb
(ilustr. foto)
Novinár sa snažil upáliť na znak podpory Palestínčanov: Tieto slová sprevádzali hrôzostrašný čin
Od zamestnávateľa dostanete zhruba o 8 eur mesačne viac.
Reštaurácie sa obávajú svojej existencie: Ďalšie zvyšovanie cien by už nemuseli prežiť
Maroš Baňas ako Kubko
Foto
Kubko z Oteckov poriadne vyrástol: Spoznáte ho ešte? Už je z neho mladý muž!
Hlava štátu vyjadrila obdiv účastníkom maratónskeho behu.
Foto
Košický maratón oslavuje sté výročie: Peter Pellegrini prišiel podporiť bežcov a predniesť dôležité posolstvo
51-ročný raper oznámil, že sa stane starým otcom. 
Foto
Eminem sa stane DEDKOM: Odpadnete, ako mu to dcéra oznámila! Vyhŕknu vám slzy
(ilustračné foto)
Váš Tip
Sereď mení pravidlá pre psíčkarov: Sem sa už so svojím miláčikom nedostanete!
Foto
Vladimír Weiss st. o synovom ukončení kariéry: TOTO je skutočný dôvod!