Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2016 12:05 | Správy | Domáce správy
Foto

Jozef Káčer je najstarším pekárom na Slovensku: Chlieb vyrába ručne každý deň už 70 rokov!

Napriek ôsmim krížikom na chrbte nemá konkurenciu! Najstarší slovenský pekár Jozef Káčer (88) cesto na chlieb deň čo deň miesi ručne, vďaka čomu sa mu nevyrovnajú ani najlepší slovenskí továrenskí pekári.

Jemná chuť a zlatistá kôrka spôsobujú, že sa k nemu hrnú zákazníci z celého severného Slovenska a na cestách do Terchovej sa pri hlavnej ceste v jeho pekárničke zastavia aj turisti. Nový Čas odhalil tajný recept na najstarší slovenský chlieb, aký nekúpite nikde na svete. Ak na Slovensku niekto presne vie, ako chutí najlepší chlieb, tak je to jedine Jozef Káčer (88), ktorý ho s láskou pečie už neuveriteľných 70 rokov. O svojej práci hovorí napriek obdivuhodne dlhej kariére s veľkým zanietením. „Slovenský chlieb je dokonalý, pretože má chuť ako žiaden iný. Pravá chlebová chuť je trošku zakysalá, farba zlatistá a cesto nadýchané,“ opisuje najvzácnejší pokrm.

Vyskúšal stovky iných chlebov a pečív z celého sveta, ale na slovenský nedá dopustiť práve pre neopakovateľnú chuť, aká sa dá dosiahnuť len v tomto podnebí. K remeslu pričuchol už ako tínedžer. „Keď som mal 16 rokov, po Belej chodil díler, ktorý lákal mladých ľudí na remeslá do Prahy, tak som šiel. Jednému pekárovi som padol do oka a začal som sa uňho učiť,“ rozpráva o svojich začiatkoch majster Káčer. Manželský pár ho prijal ako vlastného syna, za pekára sa učil tri roky. Chcel ísť aj na priemyslovku, no pre peniaze si to dovoliť nemohol, a tak nastúpil na vojenčinu a po nej sa vrátil do rodnej Belej. Celý život pracoval v pekárňach a posledných 25 rokov pečie na dôchodku chlieb v suteréne vlastného domu.

Otvoriť galériu

Umelinám neholduje

 

Každé ráno vstane a pripraví prírodný kvások bez umelých prísad, aký už na Slovensku nerobí nikto. Necháva ho odpočívať tri hodiny v pokoji, čo je najdôležitejšia fáza výroby chleba, keďže v tomto čase sa získava jeho neopakovateľná chuť. A práve toto už pekárne nerobia, keďže používajú umelý tekutý kvások, určený na okamžité spracovanie. „Dosiahnuť správnu chuť je zo všetkého najťažšie. Výroba dobrého chleba trvá najmenej päť hodín, ak sa to urýchli, už to nie je ono,“ vraví Káčer, ktorý sa teší dobrému zdraviu aj na prahu deväťdesiatky.

Otvoriť galériu

Beliansky chlieb pozná celá Terchovská dolina aj Žilinčania, malá pekárnička vyrobí denne 250 kusov, no pečú aj rôzne iné pekárenské výrobky ako bagety, záviny či žemle, v ich ponuke nechýbajú ani prírodné fitnesvýrobky. „Budem piecť dovtedy, kým mi to bude robiť radosť. Ešte stále sa z práce teším,“ dodáva Káčer, ktorému v rodinnej firme pomáha aj vnuk a manažérku mu robí jeho 80-ročná manželka.

Otvoriť galériu

Recept na pôvodný slovenský chlieb

(pšenično-ražný)

  • 30 gramov kvasníc
  • 800 ml vody
  • 1 kg múky (3 druhy) - kvalitnejšia múka vezme viac vody, menej kvalitná absorbuje menej
  • správny pomer soli - na 1 kg múky ide 1,5 dag soli
  • štipka rasce
  • štipka škrobu (na vysypanie slamienky)

(ingrediencie prepočítané cca na 1 kg peceň)

Do kvásku dáme tretinu ražnej múky, vlažnú vodu a kvasnice. Do cesta už ide pšeničná múka - polovica hladkej T650 a  polovica chlebovej T1050, takže na prípravu potrebujeme až tri druhy múky, pridáme soľ a rascu. Kvások je hotový, keď ide do výšky a neklesá. Cesto sa potom zamiesi, necháva sa kysnúť 20 - 30 minút a následne sa spracúva. Pomúčime ho a  necháme opäť odležať. Prvých 15 minút by sa mal chlieb piecť na teplote 245 stupňov, po 15 minútach treba otvoriť dvierka, aby sa jemne ochladil vzduch, a následne dopiecť na 220-stupňovej teplote. Pečie sa dokopy 30 - 35 minút dovtedy, kým nemá zlatistú farbu. Chlieb je dobre upečený, ak po stlačení nespľasne.

Otvoriť galériu
Váženie ingrediencií.
Zdroj: Jana Rojková

Otvoriť galériu
Meranie teploty kvásku.
Zdroj: Jana Rojková

Otvoriť galériu
Pridávanie múky do kvásku.
Zdroj: Jana Rojková

Otvoriť galériu
Zamiesenie cesta.
Zdroj: Jana Rojková

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Religious person studies Bible and holds prayer beads, low-key image
Vydražili kamennú dosku s vyrytým desatorom: Zistíte sumu, zatočí sa vám hlava
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová.
Aktualizované
Predsedníčka Európskeho parlamentu podporila rozšírenie EÚ: Tieto krajiny majú šancu
Franz Kafka
Najstaršia písomnosť Franza Kafku sa vydražila za poriadny balík: Mal len 14 rokov! Čítajte, čo napísal
Na archívnej snímke z 13. mája 2024 lokalita, kde postavia prvú poľskú jadrovú elektráreň v obci Choczewo na severe Poľska.
Európska komisia si posvieti na štátnu pomoc pre jadrovú elektráreň v Poľsku: Toto sa im nezdá
(ilustračná fotografia).
Lotyšsko predlžuje opatrenia na hraniciach s Bieloruskom: Oznámili termín, ešte to potrvá
Mama počas kúpania odbehla od svojho syna. Hrozné, čo nasledovalo.
Foto
Mama počas kúpania odbehla od bábätka († 7 mes.): Hrozná TRAGÉDIA! Neodpustiteľné, čo išla robiť
(ilustračné foto).
Chcú byť pripravení na najhoršie? V Nemecku odklepli rozšírenie ponorkovej flotily: Bude stáť poriadny balík
Cestujúci, ktorí boli zachránení po tom, čo posádka indického vojenského plavidla stratila kontrolu a narazila do trajektu so 100 cestujúcimi pri pobreží Bombaja, v stredu 18. decembra 2024.
Zrážka lodí v Indii! Z vraku zachránili už viac ako 100 ľudí: Nie všetci mali šťastie
Close up of modern adult people raising glasses while enjoying Christmas dinner at home, copy space
Prejavy ALKOHOLIZMU počas Vianoc: Všímajte si týchto 6 ZNAKOV! Ak robíte TOTO, už je zle
Ruský prezident Vladimir Putin.
Francúzsko ukazuje na Rusov: Hovoria, že majú DÔKAZY! Prsty majú mať v tom, čo denne sledujeme
(ilustračné foto).
Zaujímavé zistenie vedcov: Červené víno ZNIŽUJE riziko infarktu! Má to háčik, kedy nastáva problém?
Na snímke český prezident Petr Pavel.
Český prezident odpovedal sledovateľom na internete: Slová o Rusku a... Zaujímavé, čo sa pýtali