Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Nitrania, pripravte sa na zmeny: Veľké novinky v mestskej autobusovej doprave!

Cestujúcich v nitrianskej mestskej autobusovej doprave (MAD) čakajú zmeny.

Mestskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní odsúhlasili zavedenie nových druhov platieb a zmenili aj výšku niektorých zliav na cestovnom. Jedným z prijatých opatrení je zníženie počtu osôb, ktoré majú možnosť cestovať za jednoeurový polročný lístok.

Dopravca Arriva Nitra, a.s., vo svojej analýze navrhoval, aby na tento typ cestovného lístka stratili nárok darcovia krvi a ťažko zdravotne postihnutí cestujúci, ktorým by však všetky ostatné zľavy zostali zachované. Mestskí poslanci napokon rozhodil, že o evidenčný jednoeurový lístok prídu iba držitelia Janského plakiet a Kňazovického medaily. Pre zdravotne postihnutých občanov zostanú jednoeurové polročné lístky zachované. So zľavou budú môcť jazdiť v nitrianskej MAD aj darcovia krvi, ale za polročný cestovný lístok namiesto jedného eura zaplatia 18 až 54 eur, v závislosti od počtu darovaní krvi.

K zmenám dôjde predovšetkým pri jednorazových platbách cestovného. Radnica chce čo najviac odbremeniť vodičov autobusov, ktorí dnes musia prijímať platby v hotovosti a popritom aj overovať nároky cestujúcich na zľavy. Aby boli cestujúci motivovaní využívať pri platbe cestovného čipové karty, zvýši sa o desať centov cena lístka kupovaného priamo u vodiča. Namiesto doterajších 70 centov bude stáť 80 centov. Študenti, dôchodcovia a ďalšie kategórie cestujúcich s nárokom na zľavy budú mať pri platbe v hotovosti jednotné cestovné v hodnote 50 centov. Novou kategóriou bude cestovné platené sms správou. Pri ňom bude jednotná cena 90 centov. Spolu s lístkom, ktorý si cestujúci kúpi u vodiča, bude aj sms lístok platiť na dobu 60 minút, takže sa s ním bude dať aj prestupovať. Platby čipovou kartou budú lacnejšie, no platiť budú iba na jednu jazdu.

 

Nové tarify i zavedenie sms cestovného majú v Nitre platiť od 1. júla. Všetky tieto zmeny boli vyvolané predovšetkým snahou radnice a dopravcu o zníženie nákladov na MAD. Tie by mali poklesnúť v priebehu tohto roka približne o 500 000 eur.

"Mesto vynakladá na doplatok za výkony vo verejnom záujme v priebehu posledných troch až štyroch rokov zhruba 4,2 až 4,4 milióna eur ročne, čo z celkových tržieb Arrivy predstavuje 60 až 65 percent. Samozrejme, že hľadáme spôsoby ako znížiť tento doplatok a vyskytujú sa dve alebo tri alternatívy. Jednou je úprava grafikonu, druhou úprava cestovného a treťou možno technické riešenie súvisiace s vozovým parkom," uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ako pripomenul, zmeny vo fungovaní MAD môže priniesť aj pripravovaná verejná súťaž na dopravcu, ktorý bude hromadnú dopravu v Nitre zabezpečovať v budúcom období. "Súčasnému dopravcovi končí licencia po roku 2017. Už teraz preto hľadáme a pripravujeme podmienky verejnej súťaže, ktorú by sme mali vypísať zrejme už v júni," dodal Dvonč.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia v Srbsku: Armádne vozidlo sa zrazilo s civilným autom! Hlásia obete
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!
Na snímke bývalý český premiér Andrej Babiš.
Hnutie ANO vyhralo voľby: Účasť bola nižšia ako pred štyrmi rokmi
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
Výstrahy pred povodňami platia aj naďalej: V týchto okresoch si dávajte pozor
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
Most v Kremničke: Búranie bude pokračovať aj v sobotu večer
Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb v USA Kamala Harrisová
Viceprezidentka prijala pozvanie do druhej predvolebnej debaty: Pridá sa aj Trump?
(ilustračné foto)
Najvhodnejšie zamestnanie podľa znamenia zverokruhu: TOTO je pre vás ideálna práca! Čas zmeniť kariéru?
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Erdogan si želá stretnutie so sýrskym prezidentom: O čom s ním chce diskutovať?
Hrad Likava.
Hrad Likava sa na dva roky uzavrie: Liptovské múzeum začalo s rekonštrukciou