Čo v nich nájdete a na čo sa sústrediť pri čítaní, radí český spotrebiteľský mesačník dTest. Celkovo odborníci z českého dTestu otestovali 58 výrobkov, ktoré sú na trhu označené ako cereálne raňajky alebo potraviny určené ako prvé jedlo dňa. Čo všetko je v porcii uvarenej ovsenej kaše alebo v müsli zaliatom mliekom? Spolu s obilninami zjete pridaný tuk, cukor, ale aj soľ.
„Najviac soli sme objavili vo výrobku Nestlé Corn Flakes,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Najmä rodičia malých detí by si preto pri ich častom konzumovaní mali dať pozor. „Pri instantnej kaši Dr. Oetker musíte v jednej porcii počítať s viac ako jednou polievkovou lyžicou cukru,“ upozornila Jarošová. Cukor vám síce dodá rýchlu energiu, ale na to, aby ste vydržali až do obeda, takéto raňajky určite nestačia.
Čítajte zloženie
Najlepšie je pripraviť si raňajky doma. Len vtedy si môžete byť istí, čo jete. Ak nakupujete rôzne priemyselné výrobky, zamerajte sa pri ich výbere na obsah cukru. Čím je ho menej, tým lepšie. Pri čítaní etikiet pamätajte, že produkty, ktoré majú dostatok kvalitných surovín, nemusia používať náhrady alebo si pomáhať chémiou.
Databázu všetkých cereálií nájdete TU
Slovníček pojmov
Cereálny
- neznamená zdravý ani celozrnný, ale len obilný
Celozrnný
- vyrobený z celých zŕn aj s obalom
- obsahuje viac vitamínov, minerálov a vlákniny
Makroživiny
- hlavné zložky potravy
- tvoria ich sacharidy, tuky a bielkoviny a sú zdrojom energie
Mikroživiny
- sú dôležité pre správny metabolizmus
- ide o vitamíny, minerálne látky a stopové prvky
- nie sú zdrojom energie
Sacharidy
- rýchle zdroje energie, prevažne cukry a škroby
- nespotrebovaná energia sa v tele ukladá vo forme tuku
Vláknina
- všetky látky rastlinného pôvodu, ktoré nevie tráviaci trakt človeka rozložiť