Treba jesť veľa zeleniny a ovocia. To počúvame zo všetkých strán. Ale naozaj to stačí? Vedeli ste napríklad, že živiny zo zeleniny sa najlepšie vstrebú s trochou zdravého rastlinného oleja?
Ako kombinovať potraviny, aby ste z nich vyťažili čo najviac, radí v knihe Ovládnete svuj metabolizmus zdravotná koučka Jillian Michaels.
Červené víno a ryby
- trocha červeného vína alebo hrozna môže pomôcť zvýšiť vstrebávanie omega-3 mastných kyselín z rýb a orechov
Vitamín C a železo
- pomáha telu vstrebať železo
- kombinujte špenát s citrónovou šťavou alebo inými citrusmi
Paradajky a brokolica
- majú obrovský protinádorový účinok
- ten sa však zvyšuje, ak je táto zelenina konzumovaná naraz
Rozmarín a gril
- v mäse sa počas vysokých teplôt aktivujú rakovinotvorné látky
- ak na mäso pečené na grile pridáte vetvičku rozmarínu, znížite tvorbu týchto látok až o 80 %
Vitamín D a mlieko
- pomáha telu vstrebávať vápnik
- ak je to možné, kupujte mliečne výrobky obohatené o tento vitamín
TIP - jednoduchý spôsob, ako zadarmo nachytať vitamín D, je vystaviť sa na chvíľu slnečným lúčom
Paradajky varte
- obsahujú lykopén, čo je silný antioxidant pôsobiaci proti starnutiu, mŕtvici a srdcovo-cievnym ochoreniam
- varením alebo konzervovaním tejto zeleniny sa zvyšuje biodostupnosť lykopénu až o 500 %
Jablko a hrozno
- ak máte chuť na sladkú bodku za večerou, siahnite po ovocnom šaláte
- fytolátka kvercentín (nachádza sa v jablkách a bobuľovom ovocí) spolu s katechnínom (obsahuje ju červené hrozno) pôsobia preventívne proti zhlukovaniu krvných doštičiek
Ocot a ryža
- hoci sa ryža považuje za zdravú a ľahkú stravu, má vysoký glykemický index
- práve preto pridávajú ázijské kultúry do suši ryže ocot, ktorý ho dokáže znížiť až o 35 %
TIP - jedno deci vína pri jedle dokáže znížiť hladinu krvného cukru
Tuky a zelenina
- mnoho živín sa rozpúšťa v tuku
- dbajte na to, aby ste zeleninu jedli s trochou zdravých tukov, akým je olivový olej
- vtedy sa zvýši vstrebávanie ochranných fytolátok na maximum
Zaraďte do jedálneho lístka
Fosfatidylserín
- zmierňuje nadmernú tvorbu kortizolu (tvorí pri nadmernom strese a je škodlivý)
- nájdete ho v makrele, tuniaku, fazuli, listovej zelenine či v ryži
Rastlinné steroly a vitamín C
- tieto dve látky potláčajú pri fyzickom strese zvýšenú hladinu kortizolu
- skrýva sa v paprike, citrusoch, paradajkách, brokolici
Tryptofán
- zvyšuje hladinu serotonínu
- je vo vaječnom bielku aj v špenáte