Rozhodol sa sem priniesť kúsok Slovenska a v Soule si otvoril obchodík s trdelníkmi. Pre domácich ich denne upečie aj sto. Oproti našej tradičnej dobrote tie v Kórei ponúkajú so šľahačkou, slivkovým lekvárom, s arašidovým maslom či posypané sladkými farebnými trblietkami. Ktoré im chutia najviac?
Do Južnej Kórey sa Michal dostal už ako študent. „Študoval som v Číne čínsky jazyk a v roku 2011 som od kórejskej vlády dostal štipendium na tri roky, kde som v magisterskom programe študoval kórejčinu a čínštinu. Popri štúdiu som začal pracovať na našom veľvyslanectve,“ opísal svoje začiatky v Soule Michal. Na medzinárodných festivaloch rozmýšľal, ako zviditeľniť Slovensko. „Skúsili sme aj trdelník. Kórejčania ho poznajú hlavne z Prahy, lebo sa tam natáčali kórejské telenovely a Prahu majú ako top destináciu na medové týždne,“ hovorí.
Vždy keď prišiel na Slovensko, zastavil sa na Záhorí, kde zisťoval, ako sa sladká dobrota pečie. „Trvalo mi rok, kým som recept vyladil,“ prezradil. Problémom však bolo, že v Kórei nemajú naše suroviny. „Sú tam iné druhy múk a nemajú čerstvé kvasnice. Poznajú iba instantné. Niekedy mi cesto strašne prekvasilo, niekedy nevyšlo vôbec,“ spomína na začiatky.
Denne predajú 100 trdelníkov. Kórejčania ich majú najradšej poliate čokoládou. Aby sa nezašpinili, dávajú si plastové rukavice. Michal tvrdí, že na sladkostiach nezbohatol. „Pokrýva mi to iba náklady na prenájom obchodu. Jedine na festivaloch sa dá zarobiť,“ hovorí. Na jednom dokonca predali až 5 000 kusov.
Cena trdelníka v Južnej Kórei
- malý 2,50 €
- prémiový 4,50 €