Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2016 09:55 | Správy | Politika

Premiér je ako Robocop, tri dni po prepustení z nemocnice už viedol rokovanie vlády: Prečo Fico tak riskuje?

Všetkých prekvapil. Predseda vlády Robert Fico (51) sa niektorým môže zdať ako nezastaviteľný Robocop.

Iba tri dni po prepustení z nemocnice sa totiž objavil na rokovaní vlády, ktoré mal pôvodne viesť jeho zástupca Robert Kaliňák (Smer). „Kto ho pozná, vie, že dokáže vždy prekvapiť,“ uviedol Kaliňák. Je však rozumné chodiť do práce necelé dva týždne po operácii srdca? Neriskuje premiér zbytočne?

Robert Fico sa vracia do formy zrejme skôr, ako všetci čakali. Na stredajšom rokovaní vlády totiž prekvapil ministrov a prišiel ich na hodinu pozrieť. Podpredseda vlády Robert Kaliňák, ktorý mal pôvodne zasadnutie viesť, hovorí, že „premiér je tvrdý korienok s veľmi silnou vôľou“. Podľa neho ani nie hodinová prítomnosť na rokovaní vlády Ficovi určite nijako neublížila. „Všetko konzultuje s lekármi a tých pár minút mu určite prepáčia,“ uzavrel Kaliňák.

Žiga posiela Fica do kúpeľov

Oslovení ministri priznali, že z Ficovej prítomnosti ostali prekvapení, ale aj potešení. Zhodli sa na tom, že premiér pôsobil veľmi dobre a pri sile. „Je vždy dobré vidieť, keď sa človek aj po náročnom zákroku má lepšie,“ uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most). Šéf rezortu dopravy Roman Brecely (Sieť) doplnil, že „premiér pôsobil vitálne“. Už menej nadšenia prejavil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer). „Odporučil by som mu, aby sa viac o seba staral a viac sa venoval rekonvalescencii vzhľadom na náročný zákrok, ktorý podstúpil. Ja by som ho poslal do kúpeľov, aby sa zotavil, lebo to vyžaduje čas. Doprajem mu toľko času, koľko potrebuje,“ povedal Žiga.

Otvoriť galériu

Urobil si poriadok?

 

Viacerí ministri vrátane Kaliňáka hovorili, že prítomnosť premiéra je „dobrý signál“. Politológ Ján Baránek pripúšťa, že Fico nečakanou účasťou na rokovaní vlády sledoval istý zámer, a nie iba to, že chcel osobne pozdraviť ministrov. „Určite chcel ukázať voličom, že je v poriadku a pripravený pokračovať vo vládnutí,“ tvrdí Baránek s tým, že asi potreboval aj upokojiť situáciu v strane Smer. „Je možné, že potreboval vyslať signál mocenským skupinám v strane, ktoré sa asi aktivizovali a začali už uvažovať o nástupcovi. Týmto si spravil poriadok, lebo ukázal, že je plne pri sile a schopný vládnuť ďalej,“ uzatvára Baránek.

Kardiochirurg Pirk: Organizmus je po operácii oslabený

Prednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM Praha Jan Pirk

Otvoriť galériu
Jan Pirk
Zdroj: tasr

Je v premiérovom stave vhodné, aby sa pustil do práce a viedol rokovanie?

- Ak tam prišiel na niekoľko desiatok minút, tak si nemôže ublížiť. Samozrejme, keby tam mal sedieť 4 - 5 hodín, bolo by to iné. Dobre vie, že by tam nevydržal.

Mal by sa premiér v týchto dňoch vyvarovať stresu, vyššiemu tlaku?

- U každého rekonvalescencia prebieha inak. V každom prípade, keby bola napríklad chrípková epidémia, nemal by chodiť na veľké zhromaždenia. Organizmus je po operácii oslabený.

Mal by byť teda doma?

- Naopak, mal by chodiť na prechádzky, nie sedieť doma. Základom je, že by mal chodiť na rehabilitáciu a rozvičovať hrudník, aby sa rozvinuli pľúca. My spravidla na piaty až siedmy deň po operácii pacientov posielame do rehabilitačného ústavu, kde sa tri až štyri týždne zotavujú pod dozorom lekára.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lm, joc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj reaguje na dôkazy o vojakoch KĽDR na Ukrajine: Výzva pre spojencov!
Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Antarktída skrýva stále svoje tajomstvá (ilustračné foto).
Foto
Záhada, ktorá nedá ľuďom spať: Aha, čo našli na snímke z Antarktídy! Veď TOTO tam nemá čo robiť
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Na Instagrame spojenom s týmto pseudonymom vystupuje žena v žiarivej červenej parochni s ofinou. Posledný príspevok na tomto účte bol zverejnený v septembri 2022.
Foto
Žena vyšla z domu celá od krvi: Z toho, čo tam našli policajti, im zostalo zle
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin zúri, Nemci poriadne provokujú: Na to, čo vyrástlo pri Baltskom mori, okamžite reaguje
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister sa obrátil na Izrael s vážnou výzvou: Teraz je najlepší čas!
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!
Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin
Na Ukrajine padla ďalšia dôležitá hlava: Po výzve Zelenského okamžitý odchod