Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2016 10:55 | Správy | Domáce správy

Slovákov pod Mt. Everestom zmietla lavína: Na vrchol išli v stopách tragickej československej výpravy

Dvojicu slovenských horolezcov Vladimíra Štrbu (45) a Zoltána Pála (43) pri pondelkovom výstupe na Mount Everest zasiahla lavína.

Skupina sa v rámci expedície Everest Hard Way  vydala na najvyššiu horu sveta, pričom sa na vrchol chcela dostať prelezením náročnej Britskej (Bonningtonovej) cesty. Pri postupe z tábora C2 sa však ocitli v silnej snehovej búrke a navyše ich zasiahla lavína! Akú daň si vyžiadalo vyčíňanie počasia?

Skúseným horolezcom sa podarilo dostať do tábora vo výške 7 200 m n. m. a búrku aj noc prečkali vo svojom stane. V utorok ku skupinke vyrazila štvorica šerpov, ktorých vyviezol vrtuľník do výšky 6 000 m n. m. a následne pokračovali rýchlym výstupom k ich stanu. Celý čas silne snežilo, čo ich výstup komplikovalo. Kryštáliky snehu navyše povrchovo zranili oči Zoltánovi Pálovi, čím sa mu pri zostupe zhoršil zrak. Záchrannú akciu organizovali ich kolegovia zo základného tábora Michal Novota, Roman Pafko a Ján Madarás, ktorý robí v oblasti geologický prieskum a pozorovanie. „Sme spolu v telefonickom spojení. Aj napriek stresu, sú chlapci relatívne v poriadku a v priebehu 24 hodín budú trasportovaní do bezpečia,“ prezradil Madarás.

Podľa horského vodcu Mikiho Knižku mala dvojica šťastie, že situáciu prežila bez väčšej ujmy. „Každý, kto sa vydá na expedíciu do Himalájí do nadmorských výšok nad 6 000 metrov, si musí byť vedomý, že tu reálna záchranná akcia neexistuje. V tejto výške sa končí pre riedky vzduch maximálny dolet vrtuľníka. Môže sa tak spoľahnúť na seba, nanajvýš na kolegov a kamarátov. No ľudské presvedčenie a kamarátstvo vedia niekedy prekonať aj neprekonateľné,“ dodáva.

Otvoriť galériu

 

V týchto dňoch sa v Himalájach nachádza aj ďalšia výprava so Slovákmi - Peter Hámor (51) v utorok napoludnie dosiahol vrchol Manaslu (8 163 m), spolu s rumunským kolegom Horiom Colibasanu. Tretí člen expedície Michal Gabriž sa musel otočiť počas vrcholového útoku. Výstup na ôsmu najvyššiu horu sveta, ktorý sa začal 7. mája, zvládli obaja lezci bez kyslíka a výškových nosičov. Pre Hámora ide už o 13-tu zo 14-tich osemtisícoviek, nestál len na vrchole Dhaulágirí.

Tragická výprava

Aj československá expedícia na Mount Everest v roku 1984 si musela organizovať záchrannú akciu sama. Pri zostupe z vrcholu najvyššej hory sveta sa Juzek Psotka nevrátil do tretieho výstupového tábora. Trojica: Just, Launer, Petrík, ktorá mala v ten deň vyjsť na vrchol, šla pátrať po stratenom kolegovi. Na druhý deň ho našiel Just vo výške 6 700 m n. m. Žiaľ, už mu nebolo pomoci.

Otvoriť galériu
Tragická výprava
Zdroj: infografika NČ

Bonningtonova cesta je náročná

Ervín Velič (60), horský vodca:

- Bonningtonova cesta patrí k náročným výstupom a mimoriadne záleží na počasí. Ak je bez snehu, je skoro neschodná, lebo sú tam náročné skalné prahy, z ktorých padajú skalné lavíny. Rovnaký problém však nastáva, pokiaľ v oblasti napadne veľa čerstvého snehu. Najlepšie podmienky sú, ak je cesta vysnežená a je tam tvrdý snehový povrch. No v týchto výškach sa znásobuje každé objektívne riziko mnohonásobne a aj samotný pohyb je náročný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2002 - Ako kapitán zdvihol nad hlavu trofej pre majstra sveta.
Šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan oslavuje 50-ku: Čo by teraz vo svojej kariére spravil inak?
(ilustračné foto)
Mŕtve dievčatko († 8 mes.) na pohrebe pohlo rukou: Strašné, čo nasledovalo potom!
Na snímke záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie
AktualizovanéFoto
Vojna na Ukrajine prekračuje všetky hranice: Nové správy neznejú dobre
Ján Herák trvá na svojej nevine.
Obvinený exposlanec OĽaNO: Posun v prípade sexuálneho zneužívania!
Karel Gott († 80)
Foto
Pocta velikánovi Gottovi († 80) 5 rokov po jeho smrti: Chytí vás za srdce, čo spravila vdova Ivana
Jeden z vysávačov naháňal psa majiteľa bytu a pritom nadával.
Bizár! Máte robotický vysávač? Zbystrite: Stroje sa zbláznili a aha, čo HOVORILI a robili
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj prehovoril k vojakom: K tomuto ich vyzval
Páchateľ pripravil seniorku o 9500 eur, tvrdil, že je jej synovec (ilustračné foto).
Vlani bolo zaznamenaných viac ako 180 telefonických podvodov zameraných na seniorov: Škoda bola vyčíslená v miliónoch
Do tejto sezóny vstupuje náš obranca s novým číslom 17.
Foto
Vedenie New Jersey rozhodlo: Bude Šimon Nemec pokračovať v NHL?
Izrael už viackrát útočil na štvrte Bejrútu.
Najprv výzva na evakuáciu, potom... Izrael znova útočil na južné štvrte Bejrútu
Hungarian parliament in Budapest, in the bank of Danube.
V Budapešti chystali niečo nebezpečné: Upozornili na to tajné služby, Maďari hneď konali!
Foto
Slovanu budú chýbať viaceré opory, Weiss st. však neskladá zbrane: Gironu máme prečítanú!