Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2016 10:55 | Správy | Domáce správy

Slovákov pod Mt. Everestom zmietla lavína: Na vrchol išli v stopách tragickej československej výpravy

Dvojicu slovenských horolezcov Vladimíra Štrbu (45) a Zoltána Pála (43) pri pondelkovom výstupe na Mount Everest zasiahla lavína.

Skupina sa v rámci expedície Everest Hard Way  vydala na najvyššiu horu sveta, pričom sa na vrchol chcela dostať prelezením náročnej Britskej (Bonningtonovej) cesty. Pri postupe z tábora C2 sa však ocitli v silnej snehovej búrke a navyše ich zasiahla lavína! Akú daň si vyžiadalo vyčíňanie počasia?

Skúseným horolezcom sa podarilo dostať do tábora vo výške 7 200 m n. m. a búrku aj noc prečkali vo svojom stane. V utorok ku skupinke vyrazila štvorica šerpov, ktorých vyviezol vrtuľník do výšky 6 000 m n. m. a následne pokračovali rýchlym výstupom k ich stanu. Celý čas silne snežilo, čo ich výstup komplikovalo. Kryštáliky snehu navyše povrchovo zranili oči Zoltánovi Pálovi, čím sa mu pri zostupe zhoršil zrak. Záchrannú akciu organizovali ich kolegovia zo základného tábora Michal Novota, Roman Pafko a Ján Madarás, ktorý robí v oblasti geologický prieskum a pozorovanie. „Sme spolu v telefonickom spojení. Aj napriek stresu, sú chlapci relatívne v poriadku a v priebehu 24 hodín budú trasportovaní do bezpečia,“ prezradil Madarás.

Podľa horského vodcu Mikiho Knižku mala dvojica šťastie, že situáciu prežila bez väčšej ujmy. „Každý, kto sa vydá na expedíciu do Himalájí do nadmorských výšok nad 6 000 metrov, si musí byť vedomý, že tu reálna záchranná akcia neexistuje. V tejto výške sa končí pre riedky vzduch maximálny dolet vrtuľníka. Môže sa tak spoľahnúť na seba, nanajvýš na kolegov a kamarátov. No ľudské presvedčenie a kamarátstvo vedia niekedy prekonať aj neprekonateľné,“ dodáva.

Otvoriť galériu

 

V týchto dňoch sa v Himalájach nachádza aj ďalšia výprava so Slovákmi - Peter Hámor (51) v utorok napoludnie dosiahol vrchol Manaslu (8 163 m), spolu s rumunským kolegom Horiom Colibasanu. Tretí člen expedície Michal Gabriž sa musel otočiť počas vrcholového útoku. Výstup na ôsmu najvyššiu horu sveta, ktorý sa začal 7. mája, zvládli obaja lezci bez kyslíka a výškových nosičov. Pre Hámora ide už o 13-tu zo 14-tich osemtisícoviek, nestál len na vrchole Dhaulágirí.

Tragická výprava

Aj československá expedícia na Mount Everest v roku 1984 si musela organizovať záchrannú akciu sama. Pri zostupe z vrcholu najvyššej hory sveta sa Juzek Psotka nevrátil do tretieho výstupového tábora. Trojica: Just, Launer, Petrík, ktorá mala v ten deň vyjsť na vrchol, šla pátrať po stratenom kolegovi. Na druhý deň ho našiel Just vo výške 6 700 m n. m. Žiaľ, už mu nebolo pomoci.

Otvoriť galériu
Tragická výprava
Zdroj: infografika NČ

Bonningtonova cesta je náročná

Ervín Velič (60), horský vodca:

- Bonningtonova cesta patrí k náročným výstupom a mimoriadne záleží na počasí. Ak je bez snehu, je skoro neschodná, lebo sú tam náročné skalné prahy, z ktorých padajú skalné lavíny. Rovnaký problém však nastáva, pokiaľ v oblasti napadne veľa čerstvého snehu. Najlepšie podmienky sú, ak je cesta vysnežená a je tam tvrdý snehový povrch. No v týchto výškach sa znásobuje každé objektívne riziko mnohonásobne a aj samotný pohyb je náročný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


O kreslo prezidenta USA bojujú Kamala Harrisová a Donald Trump.
Do volieb v USA ostáva pár dní: Posledné LÁKADLÁ na voličov Trumpa a Harrisovej!
Brunetka ešte pred pár týždňami tvorila pár s politikom Gyimesim.
Foto
Stanka v náručí iného po rozchode s Gyimesim: Vášnivé DOTYKY s televíznym fešákom!
Slovenský útočník Adam Ružička žiari v drese Spartaka Moskva
Liečba Ruskom: Ružička ako gólové tornádo, je druhým najlepším kanonierom KHL!
Vladimír Šeparnev svoj skutok v záverečnej reči oľutoval, berie si ho za vinu.
Foto
Je rozhodnuté! Šeparnev si vypočul trest za postrelenie študentky Mišky
Aj španielska pláž Talamanca na Ibize je v zozname, ktorý zostavili ekológovia (ilustračné foto).
V raji dovolenkárov sa šíri VÍRUS: Ochoreli aj deti, nepríjemné PRÍZNAKY
Len 19-ročného vodiča vymrštilo z traktora.
Hrôza na cestách: Len 19-ročného mladíka vymrštilo z traktora! FOTO vyzerá desivo
Weinstein bol svojho času uznávaný hollywoodsky filmový producent.
Z mocného muža zoslabnutý sexuálny delikvent: Známy producent dostal ďalšiu FACKU osudu
Na snímke zľava prezident Srbska Aleksandar Vučič, predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Maďarska Viktor Orbán počas summitu lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska k nelegálnej migrácii v Komárne
Foto
V Komárne sa stretli lídri Slovenska, Srbska a Maďarska: Ide o dôležitú vec!
Headsman's axe hewed in old wooden chunk
Váš Tip
Zbojník Tatarka príde opäť o hlavu: V centre Liptovského Mikuláša sa zopakuje história spred 195 rokov!
Sean Diddy Combs
Diddymu pribudli ďalšie ŽALOBY: Znásilnil 13-ročné dievča?! Zarážajúce NOVINKY
Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
Foto
Proces s Magátom sa blíži do finále: Čelí obžalobe z extrémizmu! Aha, čo mu hrozí
Generálny tajomník OSN António Guterres.
Šéf OSN Guterres sa STRETNE s Putinom: Nečakaná reakcia našich susedov!