Aké mäso používajú? Čo doň pridávajú a čo všetko predchádza tomu, kým sa k vám nugetky dostanú teplé a chrumkavé? A sú vôbec z mäsa?! Množstvo otázok, ktorým McDonald´s čelí dennodenne, sa teraz rozhodol zodpovedať spôsobom, aký na území Česka a Slovenska nemá obdobu.
Najväčšia sieť rýchleho občerstvenia pristúpila k radikálnemu kroku - do priestorov závodu OSI v maďarskom mestečku Bábolna vpustila kameru Nového Času, aby sme sa na vlastné oči presvedčili, že kuracie nugetky sú naozaj z kuracieho mäsa! Továreň sídli asi 100 kilometrov od slovensko-maďarských hraníc a pre slovenský McDonald´s dodáva výrobky len z kuraciny. Iba samotných nugetiek vyrobia denne cca 3 milióny, na slovenský trh však vyvážajú iba 5,5 % svojich výrobkov.
Základnou surovinou pri výrobe nugetiek sú kuracie prsia. Nie stehná či krídelká, ale 30 ton kuracích pŕs, ktoré denne prichádzajú do skladov závodu OSI. Tu po prvotnej kontrole dvomi zamestnankyňami sa 20 kíl vyčlení na testy a zvyšok putuje na zomletie. Z kuracej masy následne špeciálny stroj tvaruje zákazníkom dobre známe nugetky, ktoré sa po páse presúvajú k ďalším zamestnankyniam na kontrolu. Ten kúsok, ktorý nespĺňa prísne nastavené normy, musí z kola von!
Po prvotnej tepelnej úprave sme svedkami najtajomnejšej časti výroby - obaľovanie nugetiek. Z čoho sa špeciálne cestíčko tempura skladá, vedúci výroby Sandor Zsidi prezradiť nemohol. Po ďalšej tepelnej úprave, zmrazení a poslednej kontrole zamestnancom sú nugetky prichystané na zabalenie. Krabice plné kuracej pochúťky sa skladujú pri mínus 18 °C maximálne 3 týždne.
Celý proces prebieha za prísnych hygienických podmienok. Už len samotný vstup do priestorov továrne je hotová alchýmia! Nezáleží na tom, či ste radový zamestnanec, alebo samotný riaditeľ, každý, kto vstúpi do výrobných priestorov, sa musí navliecť do špeciálneho obleku, každý jeden vlas musí skryť pod plastovú čiapočku, chlapi navyše vyfasujú návleky na brady. Takisto si musíte obuť špeciálne topánky, stačí len povedať, aké číslo nohy máte... Keď už by sa mohlo zdať, že sterilnejší byť nemôžete, postavia vás pred umývadlo s dezinfekciou a preženú cez akýsi "terminál", ktorý vám vykefuje už aj tak úplne nové topánky. Po absolvovaní exkurzie putuje oblečenie do koša bez šance, aby si ho po vás ešte niekto obliekol.
Komu nestačia zábery priamo z výroby, McDonald´s ako prvý v Európe spustil na webe kampaň Na rovinu, kde čakajú na tie najštipľavejšie otázky.
McDonald´s na Slovensku
- prvú reštauráciu otvorili v októbri v Banskej Bystrici, o štyri roky neskôr sa dočkali aj východniari, keď pribudla prevádzka v Košiciach. Zatiaľ poslednú otvorenú reštauráciu nájdete v obchodnom centre v bratislavskom Lamači. Počet prevádzok na Slovensku sa ustálil na čísle 30.
- za 20 rokov existencie McDonald´s obslúžil viac ako 184 miliónov zákazníkov.
- najpredávanejším výrobkom je cheeseburger (cca 55 miliónov predaných kusov).