Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2016 10:20 | Správy | Zahraničné správy

Zdroje z tajných služieb hovoria o plánoch al-Káidy v Sýrii: Európa na dostrel?!

Vodca medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Ajman Zawáhirí má v úmysle vytvoriť v Sýrii nový front.

Spolu s Frontom an-Nusra má okrem toho vytvoriť alternatívne povstalecké hnutie, napísal v pondelok americký denník New York Times (NYT) s odvolaním sa zdroje v amerických a európskych tajných službách.

"Zámery vedenia al-Káidy odzrkadľujú nárast významu Sýrie a na základe toho možno predpokladať eskaláciu jej súperenia s džihádistickým zoskupením Islamský štát (IS/Dáiš)," uviedol NYT.

Americký denník upozorňuje, že ide o zásadný posun v pozícii al-Káidy i Frontu an-Nusra, ktoré až doteraz odmietali pristúpiť k vytvoreniu nezávislého "štátu"-emirátu, kým sa pre tento krok nevytvoria podmienky.

 

Podľa tajných služieb stála prítomnosť v Sýrii teroristom poskytuje veľkú šancu ocitnúť sa "na dostrel" k Európe a v priestore, kde sa môžu aktívne venovať náboru nových síl, a to v Iraku, Turecku, Jordánsku i Libanone.

NYT tvrdí, že s cieľom vytvoriť si v Sýrii spomínanú "platformu" vyslala tam al-Káida viac ako desiatku emisárov spomedzi svojich najspoľahlivejších a najlepšie pripravených bojovníkov.

Časť vedenia Frontu an-Nusra je proti načasovaniu tohto kroku a nesúhlasia s ním ani mnohí povstalci bojujúci na strane Frontu proti armáde prezidenta Bašára Asada, pretože sa obávajú, že to povedie k ďalšiemu štiepeniu síl už aj tak roztrieštených povstalcov.

"Kombinácia emirátu al-Káidy spolu s revitalizovaným hlavným velením al-Káidy v severnej Sýrii by mohla posilniť značku al-Káidy v celosvetovom meradle," napísal americký analytik Charles Lister v májovom čísle časopisu Foreign Policy.

"Al-Káida sa bude prezentovať ako inteligentné, metodické a vytrvalé džihádistické hnutie, ktoré si - na rozdiel od Islamského štátu - zvolilo stratégiu viac zladenú so životom bežných sunnitov," uviedol Lister.

Pripomenul, že al-Káida a IS majú rovnaký cieľ - vytvoriť Islamský štát -, ale ich taktika sa líši. Kým Dáiš rýchlo ovládol časť územia Iraku a Sýrie a nastolil tam svoj poriadok, Front an-Nusra veľmi trpezlivo posilňuje svoj vplyv v oblastiach, ktoré chce ovládať a postupuje s ďalšími povstaleckými zoskupeniami bojujúcimi proti Asadovmu režimu.

Americká televízna spoločnosť CNN uplynulú sobotu informovala, že jeden zo synov zlikvidovaného vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina je ochotný ujať sa vedenia siete. CNN dospela k tomuto záveru na základe rozhovorov s expertmi na terorizmus a Blízky východ a vyplynulo to aj z videozáznamov zverejnených začiatkom mája, keď Zawáhirí a spomínaný bin Ládinov syn, Hamza, oznámili svoje plány na vytvorenie "obrovskej armády", ktorá "oslobodí Jeruzalem".

CNN v tejto súvislosti citovala Zawáhirího výrok, že "cesta do Palestíny vedie cez Sýriu, ktorá sa stala krajinou džihádu".

CNN pripomenula, že v priebehu tohto roku ide už o druhý videozáznam, ktorý jasne dokazuje zámer radikálnych islamistov "skonsolidovať" novú generáciu al-Káidy.

Front an-Nusra vznikol v roku 2012 ako odnož irackej vetvy siete al-Káida. Keď sa tá v roku 2013 pod vedením abú Bakra Baghdádího vyhlásila za Islamský štát a začala v Sýrii bojovať proti Asadovi, Front an-Nusra prisahal vernosť al-Káide vedenej Zawáhirím. Týmto krokom sa v Sýrii začala rivalita medzi Islamským štátom a Frontom an-Nusra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Hrozí kolaps?! Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva