Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2016 18:10 | Správy | Zahraničné správy

Brutálny kšeft: Pašeráci zarobili na prevoze utečencov miliardy!

Pašeráci ľudí zarobili na vlaňajšej migračnej vlne do južnej Európy viac než päť miliárd dolárov.

Uvádza sa to v zverejnenej spoločnej správe medzinárodných policajných organizácií Interpol a Europol. Deväť z desiatich migrantov alebo utečencov, ktorí vlani prišli do Európskej únie, využilo "sprostredkovateľské služby", najmä voľných zločineckých sietí, pričom v tomto kalendárnom roku sú tieto údaje pravdepodobne ešte vyššie, uvádza sa v správe.

V roku 2015 prišiel do Európy vyše milión migrantov. Väčšina z nich podľa správy zaplatila 3200-6500 dolárov (3000-6000 eur), čiže priemerný obrat bol medzi piatimi až šiestimi miliardami dolárov. Na to, aby sa takto získané peniaze preprali alebo integrovali do riadnej ekonomiky, prevážali kuriéri veľké finančné sumy cez hranice. Pašeráci tiež prepierali svoje zisky cez predajne áut, obchody s potravinami, reštaurácie či prepravné spoločnosti.

Väčšina z prevádzačov pochádzala z krajín, odkiaľ pochádzajú aj migranti, často však mali povolenie na pobyt v EÚ alebo európske pasy. "Základná štruktúra pašeráckej siete obsahuje vodcov, ktorí koordinujú aktivity na zavedenej trase, organizátorov riadiacich tieto činnosti na miestnej úrovni prostredníctvom osobných kontaktov a príležitostných sprostredkovateľov na najnižšej úrovni, ktorí pomáhajú najmä organizátorom a môžu asistovať pri náborových aktivitách," cituje zo správy Europolu a Interpolu agentúra Reuters.

 

Skorumpovaní úradníci nechávali za úplatky prejsť autá cez hraničné kontroly alebo prepúšťali zachytené plavidlá. Na pašeráckych trasách, často na letiskách, železničných alebo autobusových staniciach, objavili policajti okolo 250 pašeráckych centier - 170 v Európskej únii a 80 mimo nej.

Vlani sa väčšina migrantov dostala do Európy z Turecka alebo Líbye po zdolaní náročnej plavby v lodiach alebo člnoch cez Stredozemné more a následne pokračovali dopravnými prostriedkami. V štúdii sa zároveň uvádza, že na cestu do EÚ čaká v Líbyi stále okolo 800 000 ľudí.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Za skladateľom Hanzelym († 77) smúti aj Rolins
Foto
Za Hanzelym († 77) smúti aj Rolins: Jej slová vás dojmú! Zložil jej legendárne piesne
Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba
Foto
PRVÉ slová Tomáša Tarabu po operácii: Prezradil, čo mu skutočne bolo! Je z najhoršieho vonku?
Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok
Aktualizované
Šutaj Eštok prehovoril o problémoch v koalícii: Dankovi posiela tvrdý ODKAZ! Čo žiada Hlas od Fica?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Posun v prípade tragickej zrážky áut s cyklistami v Bratislave: Čo prezradila polícia?
(ilustračné foto)
Veterinárna správa potvrdila PRVÝ nález nebezpečného ochorenia! Zahynulo už viacero mláďat
Kylian Mbappe a Vinicius Junior sa radujú po góle.
Víťaz Zlatej lopty odhalený: Bude to hviezda Realu Madrid!
Dermatológ Ondrej Žilinka v Časovke s Denisou Fedorákovou vysvetlil, ako si samovyšetrenie urobiť doma, kedy pomôže telemedicína a kedy už je dôležitá návšteva ambulancie.
Dermatológ Ondrej Žilinka o prevencii rakoviny kože: Ak znamienko vyzerá TAKTO, pozor!
Bratislava (Ilustračné foto)
Vyrastie v Bratislave nový prístav?! Pozrite sa, na čo upozornilo mesto
Ilustračné foto.
Je normálny?! Policajti si posvietili na vodiča kamiónu: Stúpne vám tlak, keď zistíte, čo odhalili
Nevideli ste Tomáša?
Foto
Nešťastný víkend: 21-ročný Tomáš odišiel na chatu a bez stopy ZMIZOL!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva.
Zdravotníci sa búria kvôli konsolidačným opatreniam: Hrozí nedostatok personálu! Čo na to Dolinková?
Na archívnej snímke z 27. septembra 2007 smrtiaca injekčná miestnosť v nápravnom zariadení v meste Atmore v americkom štáte Alabama.
Po rokoch sa opäť vykonajú popravy: Päť za jeden týždeň! Hrôza, čo niektorí spáchali