Aj s ohľadom na nedávne zistenie protimonopolného úradu o karteli gastráčových firiem sa táto téma začína riešiť znova. V rámci koalície však na seba narazili dva protichodné názory - kým Most a Sieť by zrušenie gastrolístkov podporili, Smer a SNS sú zásadne proti. Na štvrtom zasadnutí NR SR sa bude hovoriť aj o možnosti zrušenia gastrolístkov a ich náhrade hotovosťou. Problematické sú najmä miliónové zisky spoločností, ktoré stravenky vydávajú a distribuujú. Najbohatšia firma Cheque Dejeuner dosiahla za minulý rok zisk takmer 5 miliónov eur.
Návrh na zrušenie gastráčov by mohol rozdeliť súčasnú koalíciu, názory na zachovanie súčasného stavu sa totiž rôznia. Zrušenie straveniek by podporili strany Most a Sieť, proti by boli SNS a Smer. Šéf Siete Radoslav Procházka v predvolebnej ankete Nového Času povedal, že je za zrušenie gastráčov. V podobnom duchu sa na to pozerá aj strana Most. „Sme za možnosť voľby medzi gastrolístkami a hotovosťou,“ povedal hovorca.
Proti zmene súčasného stavu sa postavil predseda parlamentu Andrej Danko (41). Problém síce vidí vo vysokých odmenách rôznych sprostredkovateľov, no pripomína aj sociálny rozmer. „Ja sa stretávam viac s ľuďmi, ktorí sa potešia gastrolístkom,“ vysvetľoval Danko. Názorovú opozíciu dopĺňa najsilnejšia vládna strana Smer.
Minister práce Ján Richter (59) v gastrolístkoch vidí spôsob, akým sa dajú ľudia naučiť zdravým stravovacím návykom. „Niektorí jednoduchší ľudia by to mohli riešiť tým, že si namiesto teplého jedla kúpia tri rožky a pivo,“ ozrejmil svoje obavy minister. Rušenie gastráčov nepripravuje, no pripúšťa diskusiu o príspevkoch na stravovanie. „Na ministerstve máme elektronické karty. Vedel by som si predstaviť, že by to fungovalo takto,“ vysvetlil Richter.
Za zrušenie: Procházka a Bugár by si vedeli príspevok na jedlo predstaviť aj v hotovosti.
Proti zrušeniu: Proti sú najmä Andrej Danko a Ján Richter, tvrdia, že ľudia majú lístky radi.
Ako fungujú gastrolístky
- 3,15 eura je minimálna výška gastrolístka, ktorý poskytuje zamestnávateľ
- Zamestnávateľ z ceny platí aspoň 55 %, zamestnanec najviac 1,28 eura
- Viac ako 4 hodiny denne musí zamesnanec odpracovať, aby mal na gastráč nárok
- Hodnota jedla je určená na 4,20 eura denne
- 15. rok platí možnosť využívať na stravovanie zamestnancov gastrolístky
- Pravidelné stravovanie zamestnancov ,,zdravým“ spôsobom