Najväčšia sieť fastfoodového občerstvenia ukázala Novému Času ako jedinému slovenskému médiu miesta, kde sa McDonald´s zmrzlina a Milk shaky skloňujú od rána do večera. A to dokonca v slovenčine!
"Mekáč" na výrobu svojich obľúbených mliečnych výrobkov totiž oslovil slovenskú Farmu Majcichov (okr. Trnava). O tom, že to bol správny krok, svedčí aj fakt, že ich spolupráca trvá už celé štvrťstoročie. Za ten čas prešla vývojom aj McDonald´s zmrzlina. Vplyvom trendov sa znížil obsah tuku a, naopak, zvýšením hygieny sa jej trvanlivosť predĺžila zo 7 na 12 dní. Čím je však táto zmrzlina špecifická?
"Je to čerstvý produkt, vyrobený pasterizáciou surového mlieka pri 82 °C a to do 24 hodín od nadojenia," vysvetľuje manažér kvality Gejza Kmetty. V čase našej návštevy makali miestni zamestnanci na 2 600 vreciach mliečnej zmesi, ktoré ešte v ten deň putovali do jednotlivých prevádzok McDonald´s. V porovnaní s 2,2 miliónom litrov zmrzliny ročne iba omrvinka... Objem vyrobenej zmesi, samozrejme, závisí od počasia. Obľúbenej pochúťke praje hlavne máj, jún, júl, kedy sa aj v Majcichove prepne na vyšše obrátky a litre zmrzliny, určené výhradne pre slovenský a český trh, stúpajú priamo úmerne s množstvom predaných porcií.
Takáto výroba si však vyžaduje dennodenný príjem čerstvého mlieka nielen počas hlavnej sezóny, ale celoročne. Odkiaľ ho farma berie, sme zistili po asi 2-minútovej ceste autom. V susednej obci Vlčkovce sme vystúpili pred dvomi obrovskými maštaľami s nezameniteľnou arómou. Darmo, 2 350 kravičiek urobí svoje. Nielen im šéfuje vedúci strediska Marián Tkáč. "Denne nadojíme 87-89 ton mlieka, čiže 33,5 litra na kravičku," prekvapuje obrovskými ciframi odborník, zatiaľ čo sa, prechádzajúc maštaľou, presviedčame, že miestnym obyvateľkám naozaj nič nechýba. No najšťastnejšie sú vtedy, keď absolvujú jazdu v kolotoči, čiže dojenie.
To prebieha 3x denne - ráno o 4.00 hod, na obed a o 20.00 hod. Jedna otočka, a teda aj dojenie, trvá 7 minút, po ňom sa krava v maštali nažerie, vyvalí a čaká na ďalšiu "jazdu". Pri otázke, či majú v maštali aj výmyselníčky, ktoré rady absolvujú kolečko navyše, sa Marián Tkáč len usmeje, súhlasne prikývne a spomenie ďalšiu rekordnú cifru. "Mali sme už aj rekordmanku, ktorá v jeden deň nadojila 80 litrov." Ako nás ale vzápätí ubezpečil, metóda zo Slunce, seno..., kde kravám prikladali na uši slúchadlá s hudbou, za tým nie je.
Posledné minúty vo Vlčkovciach patria budúcim hviezdam farmy. Desiatky rozkošných teliatok, každé vo svojom príbytku, idú na nás oči nechať. Niektoré bojazlivo uskakujú, tie odvážnejšie sa nechajú aj pohladkať. Miestna farma totiž kravy nekupuje. Každá dojnica v maštali sa narodila vo Vlčkovciach, prežila tu detstvo, zaradila sa ku svojim skúsenejším kamoškám, aby tu prežila ďalších 4,5 - 5 spokojných rokov.