Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2016 09:00 | Šport | Hokej
Video

V semifinále hokejových MS sa je na čo tešiť: Nastúpia proti sebe lídri produktivity aj zámorské hviezdičky

Semifinále 80. MS v hokeji ponúka naozaj zaujímavé menu. V prvom súboji o finále sa stretnú domáci Rusi so zatiaľ nezdolanými Fínmi a v druhom semifinále sa stretnú dva severoamerické tímy.

Miernymi favoritmi semifinálových súbojov sú Rusi a Kanaďania, ale ich súperi môžu prekvapiť. Čiernym koňom šampionátu sa ukazujú byť najmä Fíni.

V doterajšom priebehu MS sa spomedzi európskych tímov najviac darilo Fínom a Rusom. Vzhľadom na priebeh šampionátu je ich účasť v semifinále zaslúžená. O forme Suomi svedčí viacero štatistických ukazovateľov, najvýstižnejším je ich výsledková bilancia. Severania zvíťazili v riadnom hracom čase vo všetkých ôsmich zápasoch šampionátu, čo o sebe nemôže povedať žiadny iný tím. Spomedzi ôsmich triumfov zarezonoval najmä presvedčivý výsledok 4:0 proti Kanade v závere skupinových bojov. Do semifinále sa zverenci Kariho Jalonena dostali po presvedčivom víťazstve 5:1 nad Dánskom.

Semifinálový zápas Fínska, ktoré je uvádzané ako domáci tím, a Ruska, bude zároveň aj konfrontáciou prvých piatich hráčov kanadského bodovania šampionátu. Na čelo produktivity je so 16-timi bodmi (5+11) Rus Vadim Šipačov, ktorý má pred svojím spoluhráčom Artemijom Panarinom (5+7) náskok štyroch bodov. Tretím v poradí je fínsky supertalent Patrik Laine, ktorý je so siedmimi gólmi lídrom medzi strelcami. Spomínanú päticu produktívnych semifinalistov dopĺňajú Rus Jevgenij Dadonov a Fín Mikael Granlund (obaja po 11 bodov). Rusi nemali do domáceho šampionátu ideálny vstup. V prvom zápase prehrali 0:3 s Českom a v ďalšom ich poriadne potrápili Kazachovia, ktorých zdolali divoko 6:4. Táto výhra naštartovala zverencov Olega Znaroka tí vyhrali aj nasledujúcich šesť zápasov. Dánom dokonca strelili desať gólov a vo štvrťfinále bez väčších problémov otočili zápas proti Nemecku. Ruský tím v závere bojov v základných skupinách posilnilo trio hráčov Washingtonu Capitals na čele s jedným z najlepších zakončovateľov súčasnosti Alexandrom Ovečkinom.

 

Semifinále dvoch tímov z amerického kontinentu je prestížnou a nie tak častou konfrontáciou. Oba tímy už niekoľko rokov posielajú na svetový šampionát mladé tímy, ktorých vekový priemer býva medzi najnižšími. Inak tomu nie je ani v Rusku. Kanaďania vlani suverénne ovládli šampionát, v priemere strieľali 6,6 gólov na zápas a jeden z pamätníkov vlaňajšieho prvenstva Matt Duchene sa vyjadril, že v Rusku chcú nielen obhájiť titul, ale svoj fantastický gólový priemer ešte navýšiť. Prvých šesť zápasov zodpovedalo týmto nesmelým ambíciám, ale potom prišla facka od Fínov. Prehra 0:4 mnohých prekvapila, ale Kanaďania sa z nej dokázali bez problémov spamätať. Vo štvrťfinále to už bol opäť uvoľnený výkon podporený zodpovednou hrou na oboch koncoch klziska, ktorá vyústila do jednoznačného víťazstva 6:0 nad nie práve v ideálnej forme hrajúcimi Švédmi. V zápase proti Američanom sú v pozícii favorita, ale oba tímy si určite spomenú na nepísané pravidlo o favoritoch derby zápasov.

Ani Američania sa z vlaňajšieho šampionátu v Česku nevracali bez medaily. Takisto sa im podarilo zvíťaziť v poslednom zápase na turnaji, keď v boji o 3. miesto zdolali domácich Čechov. Tí v Moskve vyhrali svoju skupinu a proti Američanom, ktorí sa do štvrťfinále dostali na úkor Slovákov, boli favoritom. Hráči Spojených štátov však opäť dokázali, že na MS sú schopní zdolávať favoritov aj s hráčmi v tínedžerskom veku. Skutočnosť, že Američanov posunul do semifinále dvomi gólmi (jedným v riadnom hracom čase, druhým v samostatných nájazdoch) iba 18-ročný talent Auston Matthews, preto vyznieva veľmi symbolicky. Zatiaľ čo v súboji medzi Ruskom a Fínskom sa proti sebe postavia najproduktívnejší hráči šampionátu, v zápase medzi Kanadou a USA dôjde ku konfrontácii dvoch mimoriadnych talentov severoamerického kontinentu. Proti spomínanému Matthewsovi sa postaví Connor McDavid. Prvý menovaný je na čele väčšiny predraftových rebríčkov a vo výbere talentov do NHL bude zrejme zvolený z najvyššej priečky, druhý sa už stáva "tvárou" NHL a zámorskí odborníci o ňom hovoria ako o najväčšom talente od čias Sidneyho Crosbyho.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
So škodami po záplavách pomôže Únia: K miliónom z fondov sa dostane aj Slovensko!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Ilustračné foto.
Ako zistiť, že je niekto ALKOHOLIK: 8 varovných príznakov! TAKTO ho identifikujete
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci