S kockami ľadu je pre mnohých v lete prijateľnejšia ako klasická horúca. Český časopis Svět potravin sa podujal otestovať niektoré z nich. A odborníkov čakalo veľké prekvapenie. V mnohých by ste totiž kávu našli len s veľkým úsilím.
Kofeínová injekcia sa v lete hodí. V kaviarňach vám ju podajú s kockami ľadu alebo so zmrzlinou. Môžete si však kúpiť aj balenú, ktorú len otvoríte a rovno vypijete. „Väčšina testovaných ľadových káv neobsahovala kávu vôbec. To, čo im dodáva chuť kávy, je nahradené často kávovým extraktom,“ upozornila Kateřina Kmecová z českého časopisu Svět potravin. Podiel kávy sa podľa Kmecovej výrobcovia snažia dohnať pridaním mlieka a cukru. „Na väčšine obalov percentuálny obsah cukru ani nenájdete,“ dodala Kmecová.
Ak chcete vedieť, čo pijete, môžete si pripraviť domácu ľadovú kávu. Na jej prípravu sa najlepšie hodí instantná, no ak vám zostala nejaká v kávovare z rána, môžete použiť aj tú. Pije sa ako osviežujúci nápoj, preto sa nerobí taká silná, ako sme zvyknutí pri klasickej, horúcej káve.
Na tri porcie budete potrebovať:
- 0,5 l chladnej vody
- 2 ČL instantnej kávy
- 2 ČL trstinového cukru
- 300 ml mlieka
- kocky ľadu
Postup:
Do šejkra nalejte vodu, pridajte kávu a cukor. Miešajte asi minútu, kým sa nerozpustí cukor a káva nebude mať penu. Do pohárov s ľadom nalejte do dvoch tretín kávu. Do šejkra prilejte mlieko a vymiešajte asi minútu, aby vznikla pena. Dolejte do pohárov s kávou. Pre lepšiu chuť môžete pridať vanilkovú zmrzlinu, karamelový sirup aj kakao.