Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2016 06:00 | Správy | Domáce správy

Obyvatelia obce Selec nezabúdajú: Zachránili Dubčeka, nacisti ich poslali na pochod smrti!

Rany, ktoré po sebe zanechalo nacistické besnenie počas druhej svetovej vojny, sa stále nezacelili. A ani sa nemôžu. Na to, čo sa stalo, by sa nemalo zabudnúť, hoci priamych svedkov vojnových zverstiev ubúda.

Z obce Selec (okr. Trenčín) odvliekli nacisti 30. novembra 1944 do koncentračných táborov v Nemecku 48 mužov. František Žovinec (84) mal vtedy 13 rokov a svojho otca videl naposledy... Keď vojdete do obce Selec v horskej kotline severozápadnej časti Považského Inovca, naskytne sa vám úžasný pohľad. Vyzametané chodníky, priedomia, zurčiaci potok, všade plno kvetov a pokoj. To, že sa tu pred viac ako 70 rokmi rozliehal krik, plač, streľba a besnenie nacistov, pripomína už len pomník padlým obetiam.

 

Tridsaťdeväť mužov zahynulo v koncentračnom tábore Sachsenhausen a Oranienburg v Nemecku. Zostali po nich vdovy a 33 maloletých detí, medzi nimi aj ja s bratom Jozefom (77),“ hovorí František Žovinec. „Keď fašisti 30. novembra 1944 obsadili našu dedinu, mal som takmer 13 rokov a v ten deň som videl svojho otca naposledy. Mal iba 39 rokov,“ spomína.

Alexander Dubček

Selčania pykali za to, že v čase Slovenského národného povstania pomáhali nielen ruským vojakom, ktorým sa podarilo ujsť z transportov smerujúcich do koncentračných táborov, ale aj zraneným partizánom bojujúcim v horách Považského Inovca. „Jedným z nich bol aj budúci politik Alexander Dubček (†70). Mal zranenú nohu, ale aj tak mal šťastie, že prežil, lebo jeho brat v boji padol.

Otvoriť galériu

Bolo to tiež koncom novembra 1944,“ hovorí Žovinec. Dubčekovi ošetril nohu Selčan Pavol Miškech, ktorý mal základný zdravotný kurz a schoval ho do mláťačky prikrytej slamou, aby ho Nemci nenašli. Po pár dňoch však Dubček dostal vysoké teploty a potreboval odbornú pomoc spoľahlivého lekára. Nakoniec sa na jeho prevoz do Melčíc vzdialených 40 km od Selca podujal kočiš z Opatoviec, ktorý ho ukryl vo fúre sena.

Otvoriť galériu

Zlá predtucha

Čím bližšie boli ruské vojská postupujúce smerom na západ, tým boli nemeckí nacisti agresívnejší. „Prečesávali inovecký masív chlap vedľa chlapa a strieľali zo samopalov. Streľbu bolo počuť aj popoludní toho 30. novembra,“ spomína pán František. Keď svišťanie guliek neutíchalo, ale bolo čoraz intenzívnejšie, Selčanov premkol strach, úzkosť a zlá predtucha.

Otvoriť galériu

„Esesáci obkľúčili dedinu a zatarasili prístupové cesty do obce. Ni­kto z nej nesmel odísť a nikto vojsť. Potom začali prehľadávať chalupy a vyháňať mužov, ženy, deti aj starcov na ulicu. Mužov hnali pred kostol, ženy a deti nechali pred hornou školou. Vonku už bolo poriadne chladno. Triasli sme sa od zimy a plakali, pretože každý musel ísť von len v tom, čo mal práve na sebe oblečené. Podvečer sa však nad nami zľutovali a vpustili nás do triedy.“

Kabát pre otca

Pred kostolom nechali nacisti chlapov nastúpiť do štvorstupu. Nikto z nich netušil, čo sa chystá. „Vytriedili z nich mužov nad 60 rokov, chlapcov do šestnásť rokov a zatvorili ich v dolnej škole oproti kostolu. Nakoniec nás aj ich pustili domov. Ženy sa rozbehli s plačom za chlapmi pred kostol. Prosili Nemcov, aby im ich nebrali. Nepochodili, ale neskôr stráže uprosili, aby im mohli priniesť aspoň teplé oblečenie. Aj ja som bežal domov otcovi po kabát,“ vraví František.

Otvoriť galériu

Gestapo

Stodvadsať mužov, na ktorých mierilo zbraňami nemecké komando, šliapalo v noci 20 kilometrov do Beckova na gestapo do Kollárovho hostinca pod hradom. Tam ich vypočúvali a niektorí mali šťastie, že ich pustili domov. „Ponechali si 65 mužov, medzi nimi aj takých, ktorí sa vrátili len pred časom z robôt a s partizánmi nemali nič spoločné. Ženy aj naďalej prosili Nemcov, aby ich prepustili, nič však nepomohlo. Niektorí zo zajatých Selčanov ochoreli. Tých poslali do nemocnice, čo im v podstate zachránilo život. Ostatných 3. decembra naložili v Novom Meste nad Váhom do dobytčích vagónov a poslali do zberného tábora v Seredi, kde bol bývalý židovský láger,“ vysvetľuje udalosti František Žovinec.

Otvoriť galériu

Koncentrák

Nakoniec zo Serede vyviezli v „dobytčáku“ 48 zajatých Selčanov do koncentračného tábora Sachsenhausen. V jednom vagóne sa tlačilo 70 ľudí, ktorým dali na cestu balíček s jablkom, kúskom chleba a keksíkom. K dispozícii mali jedno vedro s vodou, odpadky a výkaly vyhadzovali von oknom. V neľudských podmienkach sa viezli niekoľko dní. Čo sa odohrávalo potom, sa už Selčania dozvedali iba z rozprávania tých, ktorí sa vrátili domov.

Najskôr ich chceli dať do Terezína, ale keďže tam bol koncentračný tábor preplnený, namierili si to s nimi do nemeckého koncentračného tábora v Sachsenhausene, kam dorazili na Štedrý deň v roku 1944. Hnali ich k bráne tábora, častovali fackami, kopancami a údermi pažbou. Aby privítanie nebolo také fádne, postavili ich čelom k múru a namierili proti nim samopaly. V strachu a v očakávaní blížiaceho sa konca sa každý lúčil so životom. Bola to však len krátka zastávka do pekla...“

Otvoriť galériu
Ján Žovinec († 39).
Zdroj: Archív F. Ž

Tí, čo prežili

Zo Sachsenhausenu väzňov odviezli do neďalekého tábora Oranienburg. Ten však začali likvidovať, lebo sa blížil front. Väčšinu Selčanov odviezli Nemci z tábora už v januári a vo februári na neznáme miesto. V apríli 1945, pred úplnou evakuáciou tábora, odsunuli poslednú skupinu. Boli v nej aj štyria Selčania, najstarší z nich mal len 18 rokov.

No a potom sa 21. apríla 1945 začal pochod smrti. Zajatcov nacisti hnali bez jedla a vody niekoľko dní do vnútrozemia. Kto nevládal, mal smolu, zastrelili ho a stalo sa aj to, že na nich pustili rozzúrených psov. Mnoho ľudí tesne pred koncom druhej svetovej vojny zomrelo. Pochod smrti ukončil 4. mája letecký nálet, príchod ruských tankov a s nimi aj sloboda. Zo 48 chlapov sa domov koncom mája vrátili len deviati. Môj otec medzi nimi nebol. Tí, čo prežili, mali podlomené zdravie a niektorí prišli domov už len umrieť. Dnes z nich už nežije nikto,“ opisuje smutné fakty.

„V roku 1971 sme sa z našej obce vybrali pozrieť sa na miesta, kde umierali naši otcovia - do tábora v Sach­senhausene. Bola to smutná návšteva a slzám sa nikto neubránil. Bol som tam aj ja s bratom a našou mamou Margitou († 90). Ako umrel náš otec, sme sa nikdy nedozvedeli...“ dodáva František Žovinec.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do tejto sezóny vstupuje náš obranca s novým číslom 17.
Foto
Vedenie New Jersey rozhodlo: Bude Šimon Nemec pokračovať v NHL?
Izrael už viackrát útočil na štvrte Bejrútu.
Najprv výzva na evakuáciu, potom... Izrael znova útočil na južné štvrte Bejrútu
Hungarian parliament in Budapest, in the bank of Danube.
V Budapešti chystali niečo nebezpečné: Upozornili na to tajné služby, Maďari hneď konali!
Foto
Slovanu budú chýbať viaceré opory, Weiss st. však neskladá zbrane: Gironu máme prečítanú!
Belgické letisko Charleroi (ilustračné foto).
Druhé najväčšie belgické letisko ruší v utorok všetky odlety: Dotkne sa to 16-tisíc ľudí!
 Influencerka zo Surrey sa so svojou manželkou zosobášila v septembri.
Foto
Nevesta zverejnila fotky zo svadby a vtom to prišlo: Je PEDOFILKA?! Má to jeden háčik...
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
(ilustračné foto).
Českí lekári zrušili plánovaný protest, rezort zdravotníctva im pridá
Jej štyri dcéry, deväťročná Sophia, šesťročná Giuliana, trojročná Mia a štvortýždňová Valentina, sa narodili všetky 25. augusta.
Foto
Brunetke sa podarilo niečo neuveriteľné: Šanca, že sa to stane, je 1:17 miliardám!
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník