Celkovo vyšetrili 172 vzoriek zo salašov z celého Slovenska a vírus nezistili ani pri jednej. Spoločne s hygienikmi a lekármi hľadajú vysvetlenie rozšírenia nákazy. Podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa syr mohol kontaminovať pri neopatrnej manipulácii. Pracovníci veterinárnej správy z množstva odobratých vzoriek od oviec nezistili vírus ani pri jednej.
„Naše výsledky prítomnosť kliešťovej encefalitídy nepotvrdili v surovom ovčom mlieku, z ktorého bol vyrábaný ovčí hrudkový syr a ani v krvi vyšetrovaných zvierat,“ vyjadril sa riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Predsedovi klátovského družstva Ondrejovi Hudákovi tak zrejme spadol kameň zo srdca, no vyjadriť sa nechce.
Čerstvý syr však naďalej „z dvora“ predávať nesmie. Veterinári stále skúmajú pôvod ochorenia. „Spotrebiteľ nemusí mať na základe našich zistení obavy z konzumácie ovčieho syra. Má ale právo od predávajúceho žiadať doklad o výsledkoch vyšetrení,“ pokračuje Bíreš. Veterinári budú skúmať, čo sa so syrom dialo od jeho výroby.
Dôležitá je podľa neho hygienická manipulácia, vrátane čistých rúk či stolovania a okamžité uskladnenie v chlade. Dlhodobé uloženie v igelitovom vrecku neodporúča. V chladničke môže v dóze čerstvý syr vydržať najdlhšie 4 až 5 dní. Potom je potrebná konzervácia soľou či naložením v oleji. Upozorňuje tiež na neznášanlivosť syra s inými bielkovinami napr. majonézou, takisto s kolovými nápojmi či ovocnými šťavami.