Výzva: Máte sa aj vy čím pochváliť? Svoje úlovky nám pošlite na tip@novycas.sk
Pri ich zbieraní však musíte byť nadmieru opatrní, nikdy nejedzte huby, ktoré nepoznáte. Pozrite si mapu, kde všade a ktoré druhy húb už môžete nájsť na Slovensku. Špecializované hubárske stránky sa už pomaly zapĺňajú fotkami prvých úlovkov nadšených zberačov z rôznych kútov Slovenska. Prevažujú dubáky a kozáky, nasledujú suchohríby a kuriatka.
„Optimálne počasie pre rast húb nastane vtedy, keď nočné teploty dosahujú okolo 14 -15 stupňov a denné okolo 25 stupňov Celzia pri dostatočnom počte zrážok. Západné a stredné Slovensko je na tom dobre už teraz, východ ešte trošku zaostáva. Na sto percent sa zber húb rozbehne tak do dvoch týždňov,“ odhaduje mykológ Juraj Humeňanský.
Dubáky, kozáky ani suchohríby si v prírode nemôžete zameniť s výzorovo podobnými, ale jedovatými druhmi. Výnimkou je kuriatko, ktoré sa môže podobať na polojedovaté líštičky. Deti do 10 rokov by huby nemali jesť vôbec, na ich trávenie je potrebné mať špecifické enzýmy. Keď sú huby už na klobúčiku vlhké až slizké, radšej ich nekonzumujte.
Čo robiť v prípade otravy?
Príznaky: nevoľnosť, kŕče, vracanie, hnačky, nadmerné potenie, poruchy zraku, dýchacie ťažkosti; prvé príznaky sa môžu objaviť už do 20 minút od prijatia potravy.
Lekárska pomoc: Vyhľadajte ju okamžite, v prípade otravy využite konzultačnú službu Národného toxikologického informačného centra (02/54 774 166), ktorá je vám k dispozícii nonstop.
Desatoro hubárčenia
1. Nikdy nezbierajte huby, ktoré nepoznáte.
2. Jednu hubu musíte poznať naisto – muchotrávku zelenú.
3. Huby zbierajte do košíka či do tašky s dostatočným prívodom vzduchu.
4. Zo zeme vyberajte celú plodnicu.
5. Vzniknutú jamku zakryte, aby sa podhubie nevysušilo.
6. Krehké huby vložte do škatuľky, napríklad do otvorenej plastovej nádobky.
7. Huby po zbere čo najskôr spracujte, inak vám hrozí sekundárna otrava z pokazených húb, v chladničke ich majte maximálne týždeň.
8. Jedlo, v ktorom sú huby, ohrievajte maximálne raz.
9. Ak máte problémy s obličkami, so žalúdkom či s pečeňou, hubám sa vyhýbajte.
10. Určite sa oboznámte s tým, ktoré huby sú chránené!
Dubák
Kde sa najviac vyskytuje: Najmä v dubových lesoch, parkoch alebo na hrádzach rybníkov
Do akých jedál sa hodí: Hodí sa do cestovín, do ragú, je z neho výborná polievka
Je vhodný aj na sušenie
Suchohríb
Kde sa najviac vyskytuje: Rastie v ihličnatých aj listnatých lesoch, najviac ho je v mladých nízkych boroch
Do akých jedál sa hodí: Hodí sa k mäsovým jedlám, ako je paprikáš, alebo do omáčok k hovädziemu mäsu
POZOR! Pri sušení sa z dôvodu plesnivosti pomerne rýchlo kazí.
Kozák
Kde sa najviac vyskytuje: Najmä pod brezami
Do akých jedál sa hodí: Často sa konzumuje v polievke alebo praženici
Kuriatko
Kde sa najviac vyskytuje: Rastie v machu alebo medzi lístím, zvyčajne vo veľkých húfoch
Do akých jedál sa hodí: Skvelé je do praženice, polievok, rizota či šalátov
POZOR! Nezameňte si ho s polojedovatými líštičkami:
- Tie majú pravidelnejší okrúhly klobúčik.
- Spodné žilkovanie je skôr lupienkovité.
Toto musíte vedieť: Ako rozoznať muchotrávku zelenú?
- Často sa zamieňa s pečiarkou bedľou a plávkou
- Nevoľnosť sa dostaví najskôr po 6 - 12 hodinách
- Vracaním jed z tela nedostanete, ten už dávno nie je v žalúdku
- Po prvej fáze nastáva zlepšenie
- Po ďalších 6 hodinách začína zlyhávať pečeň
Najčastejší výskyt
Banská Štiavnica – dubáky, kuriatka, rompy, suchohríby
Bratislava – dubáky, modráky, kozáky, hríby
Brezno – kozáky, modráky, hríby
Bytča – hríby dubové, kozáky, suchohríby, muchotrávky červenkasté
Dolný Kubín – modráky, dubáky
Humenné – dubáky, plávky
Ilava – dubáky
Košice – hríby, suchohríby, plávky
Krupina – suchohríby, plávky, hríb, dubáky
Kysucké Nové Mesto – dubáky, kozáky, plávky
Levice – dubáky, suchohríby, plávky
Liptovský Mikuláš – kozáky, modráky
Lučenec – hríby, kozáky, kuriatka
Malacky – kuriatka, suchohríby, hríby
Martin – hlivy, plávky, modráky
Medzilaborce - dubáky
Modra – suchohríby, plávky, hliva
Námestovo – hríby, kozáky, masliaky
Nitra – sucháče, pečiarky, plávky
Nová Baňa – dubáky, hrabáky, kuriatka
Nové Mesto nad Váhom – dubáky, plávky, suchohríby, rompy
Piešťany – dubáky
Poltár - dubáky
Považská Bystrica – kozáky, plávky, hríby žltomäsové
Prešov – hríby, plávky, suchohríby, kozáky
Prievidza – kuriatka, dubáky, rompy, plávky
Revúca – dubáky, kuriatka
Ružomberok – modráky
Sabinov – dubáky, hlivy
Senica – plávky, suchohríby
Skalica – dubáky, suchohríby plstnaté, plávka olivová
Sobrance - dubáky
Stará Ľubovňa – hríby, modráky, masliaky
Svidník - hríby
Štúrovo – hríby, suchohríby, bedle
Topoľčany – dubáky, suchohríby, hliva
Trebišov – hríby, kozáky
Trenčín – dubáky a kuriatka
Trnava – hríby bronzové, kozáky hrabové, kuriatka, dubáky
Vranov nad Topľou – kozáky, hríby
Zlaté Moravce – dubáky, kuriatka, suchohríby, plávky
Zvolen – dubáky, kuriatka, kozáky, masliaky
Žilina – hliva buková, suchohríby, kozáky