Dušan Dedinský sa venuje výrobe medu odmalička. „V našej rodine je včelárstvo už 150 rokov. Tradíciu mám od deda, otca, teraz to remeslo preberá syn,“ uviedol. Chcel vyrobiť medy, ktoré nerobí nikto iný, tak si pred 10 rokmi vymyslel krémové špeciály. „Starým ľuďom lekár odporúčal kvôli zdraviu jesť med so škoricou, tak prišli za mnou, inšpiroval som sa a začal vyrábať med so škoricou. Potom som si spomenul, že keď som bol malé dieťa, maminka mi robila kakauko s medom, tak som urobil med s kakaom,“ spomína na svoje prvé výtvory.
Teraz predáva 15 rôznych príchutí. „Robím med vanilkou, s cesnakom, zázvorom, čili, aróniou či šalviou. Môj najobľúbenejší je med s peľom,“ pochválil sa. Na dvore pri dome má 30 úľov, v ktorých býva 1,5 milióna včiel. „Med skryštalizuje prírodne, ten zomeliem a potom do neho pridávam ingediencie,“ prezradil svoj recept. Za lipové a krémové medy získal medaily v Dubline, Bruseli, Varne či v Slovinsku. „Minulý rok včielky priniesli výborný lipovo–pajasaňový med, ktorý sa 30 rokov taký skvelý neurodil,“ uzavrel Dedinský.
Na čo sú vhodné
ŠKORICOVÝ - pružnosť ciev a žíl, znižuje cholesterol
S ČILI - vhodný na prípravujedál - na záver grilovania
S CESNAKOM - nielen na Vianoce, ale počas celého roku, prevaše zdravie
S ARÓNIOU - obsahuje veľa antioxidantov, pôsobí naštítnu žľazu, proti rakovine, zlepšuje krvný tlak
Ceny medov
- 120 g – 2,50 €
- 250 g – 3,50 €
- 750 g – 7 - 12 €