Stánok so zmrzlinou nájdete v každom malom meste aj dedine. Nový Čas zistil, že najlacnejšiu zmrzlinu majú v Zákamennom na Orave – cena za sladučký kopček je 0,20 €! Ľadovú lahôdku si však môžete vyrobiť aj doma. Ako na to? Zmrzlina obsahuje pomerne široké spektrum pridaných látok, a preto by si na jej zloženie mali dávať pozor ľudia s alergiou. Problematické môžu byť orechy, med, sója, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy.
„Čím viac zložiek obsahuje, tým sa zvyšuje jej energetická hodnota. Základné prísady sú smotana, mlieko, cukor a škrob,“ vysvetlila Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Vysoký obsah energie majú obyčajne smotanové a čokoládové zmrzliny, ktoré sú ešte aj s polevou či šľahačkou. „Naopak, najmenej energetické sú ovocné sorbety, drene a vodové zmrzliny bez polevy,“ dodala Skybová.
Ako ju skladovať
- priamo v mrazničke, nie v jej dvierkach
- najvhodnejšia teplota je -24 °C
- zmrzlina by nemala byť v mrazáku dlhšie ako jeden mesiac
- domácu zmrzlinu zjedzte do dvoch dní
- ak sa zmrzlina rozmrazí, nie je vhodné ju opäť zamrazovať, pretože veľké kryštáliky ľadu zničia krémovú textúru
TIP: Pred podávaním dajte zmrzlinu na 15 minút do chladničky, bude sa lepšie servírovať.
Zmrzlina | Veľkosť porcie | Množstvo kalórií |
smotanová | 45 g | 112,93 kcal |
vodová | 105 g | 94,57 kcal |
sorbet | 75 g | 91,42 kcal |
mrazený jogurt | 120 g | 84,06 kcal |
krém s rastlinným tukom | 100 ml | 76,48 kcal |
Po zjedení človek pookreje
Igor Vozár, internista - Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád zmrzlinu. Množstvo chutí jej dodáva nezvyčajné čaro. V horúcom počasí príjemne schladí, cukor dodá energiu, obľúbená chuť vyšle pozitívny signál do mozgu a voda navyše hydratuje organizmus. Po zjedení kopčeka človek pookreje. Súhra všetkých týchto vlastností v nás evokuje pozitívnu náladu. Zmrzlina jednoducho patrí k letu.
Pomôže vám stroj
Na trhu je viacero modelov. Niektoré, lacnejšie, musíte dávať do mrazničky, iné majú kompresor. Tie dokážu pripraviť kvalitnú zmrzlinu ako z cukrárne aj za pol hodiny. Za kvalitu a menej práce si však priplatíte. Kvalitný kompresorový zmrzlinovač vás vyjde aj na 180 eur. Lacnejšie modely však zakúpite už za 30 eur.
Namiesto kornútika téglik
Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment - Uprednostnite ovocné zmrzliny s vysokým obsahom ovocia. Dobre osvieži aj mrazený jogurt s čerstvým ovocím. Ak už si dávate chladenú pochúťku, vyvarujte sa poleve, šľahačke či posýpke. Namiesto kornútika si ju dajte naservírovať do téglika a vždy len jeden kopček.
Rýchla a domáca
Na internete či v kuchárkach nájdete množstvo receptov. Hoci na niektoré z nich je potrebný zmrzlinovač, alebo každú chvíľku zmrzlinu premiešavať, sú aj také, ktoré sú jednoduché a rýchle. Vyskúšajte recepty Nového Času a osviežte sa v nasledujúcich horúcich dňoch.
Ovocný sorbet - 3,54 €, 10 porcií
Potrebujete:
- 450 g zmrazeného ovocia
- 4 PL hnedého cukru
- 1 PL šťavy z citrónu
Postup: Posypte ovocie cukrom a šťavou a nechajte asi pol hodiny odstáť. Dôkladne rozmixujte a môžete podávať.
Nugátové potešenie - 5 €, 15 porcií
Potrebujete:
- 300 g kakaovo-orieškovej nátierky
- 300 g nesladeného mlieka
- 120 ml smotany na šľahanie
- 40 g nasekanej horkej čokolády
Postup: Nátierku rozmiešajte s mliekom a smotanou. Zmes v mrazuvzdornej nádobe dajte na 20 minút do mrazničky. Vyšľahajte ju, kým nebude mať vhodnú konzistenciu. Na záver posypte čokoládou.
Mrazená pochúťka - 1,35 €, 15 porcií
Potrebujete:
- 300 g zrelého ovocia
- 2 ČL hnedého cukru
- 300 g nízkotučného tvarohu
- 6 PL kyslej smotany, jogurtu
Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a dobre rozmixujte. Vložte do nádoby a následne do mrazničky. Každú polhodinu dobre premiešajte a vráťte do mrazničky. Podávajte o dve hodiny.
Vanilková báseň - 3,64 €, 20 porcií
Potrebujete:
- 1 liter mlieka
- 250 g cukru
- 6 žĺtkov
- 25 g Zlatého klasu vanilková esencia
Postup: Väčšinu mlieka s cukrom prevarte. Vo zvyšku rozmiešajte žĺtky a Zlatý klas. Uvarte spolu. Nechajte vychladnúť, preceďte a pridajte dva struky vanilky. Zamrazte a pravidelne miešajte. Podávajte asi o 5 hodín.