1. Upravte si sviatočné menu - a to tak, aby váš príjem energie nebol väčší ako výdaj. Kalorické koláče nahraďte sušeným ovocím. Namiesto majonézy použite do šalátu biely jogurt. Vyprážaného kapra vynechajte a spravte si ho na prírodno.
2. Hýbte sa - netrávte sviatky len posedávaním pred televízorom a jedením. Využite voľné zimné dni na prechádzky alebo lyžovačku. Vydáte zo seba energiu a na jedlo nebudete myslieť.
3. Stravujte sa striedmo - rozdeľte si jedlo do piatich menších porcií a po šiestej večer už jedzte len ovocie a zeleninu. Vynechajte aj arašidy alebo čipsy.
4. Nekombinujte jedno cez druhé - najhoršie kombinácie sú pri vysokokalorických jedlách, najmä veľmi sladké a zároveň mastné. Napríklad kapustnica a za tým šľahačkové zákusky vám zaručene spôsobia nemalé ťažkosti.
5. Dodržte pitný režim - snažte sa počas dňa vypiť dva až tri litre tekutín. Sladký džús radšej nahraďte šťavou z ovocia alebo minerálkou. Alkohol pite s mierou.
Jedlá, z ktorých priberáme | |
Vyprážaný kapor | 2 070 kJ/100 g |
Zemiakový šalát s majonézou | 726 kJ/100 g |
Kapustnica | 668 kJ/100 g |
Čokoládová torta | 1 721 kJ/ 100 g |
Medovníčky | 1 400 kJ/ 100 g |
Víno | 260 kJ/0,1 l |
Destilát | 925 kJ/0,1 l |
Čo by sme mali jesť | |
Losos na prírodno | 1 229 kJ/100 g |
Varené zemiaky | 320 kJ/100 g |
Brokolica | 90 kJ/ 100 g |
Zeleninová polievka | 500 kJ/100 g |
Vianočka | 511 kJ/100 g |
Ovocný pohár s jogurtom | 670 kJ/100 g |
Minerálka | 50 kJ/0,1 l |
Optimálny príjem dennej energie | |
Školopovinné deti (11 – 14 rokov) | 10 000 kJ |
Študenti (15 – 18 rokov) | 11 000 kJ |
Dospelí so sedavým zamestnaním | 10 000 kJ |
Stredne fyzicky namáhavá práca | 11 000 kJ |
Fyzicky náročné zamestnanie | 12 500 kJ |