Rodičia často podľahnú a v domnienke, že robia dobre pre svoje ratolesti, im nápoj kúpia. Väčšina z nich však obsahuje obrovské množstvo cukru, pridaných látok, a teda smäd vôbec neuhasia. Na niektoré z nich sa pozreli odborníci z českého časopisu dTest. Kedy ich dať do košíka a kedy ich radšej nahradiť čistou vodou?
Jedným z prvých krokov pri rozhodovaní o kúpe takýchto nápojov by mal byť obsah cukru a pridané látky v nich. Niektoré detské nápoje obsahujú aj E 202, teda sorban draselný, ktorý je síce povolený, no existujú zdroje, ktoré upozorňujú, že môže spôsobiť podráždenie kože, očí a dýchacieho ústrojenstva. Najzarážajúcejší je však vysoký obsah cukru, ktorý výrobcovia do svojich nápojov pre deti pridávajú. „V nápoji Figo pomaranč dieťa vypije viac ako sedem kociek cukru. A to má len 200 mililitrov,“ varovala Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Viac ako 11 kociek cukru v sebe skrýva aj ovocná šťava Cappy Pulpy, s obsahom 330 mililitrov.
Čo spôsobuje vysoký príjem cukru?
- nadváhu
- zubný kaz
- vysoký krvný tlak
- rakovinu
- cukrovku II. typu
- artrózu
- osteoporózu
- Alzheimerovu chorobu
Maximálne 4 kocky denne
Rastúci trend obéznych dospelých aj detí sa týka celého sveta. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že za posledných 20 rokov sa počet obéznych detí zdvojnásobil. Odporúčanie WHO preto vraví, že dospelá osoba by mala denne prijať maximálne 25 gramov cukru, čo je trochu viac ako šesť kociek. U detí je to však len 16 gramov, teda štyri kocky cukru za deň.
Nadbytok sladkého škodí
Margit Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu
- Máme jednoznačne potvrdené, že pitie sladených nápojov prispieva k vyššiemu riziku obezity, srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice a cukrovky druhého typu. Štúdia ďalej spojuje nadbytok cukru v limonádach s osteoporózou, astmou, nádorovými ochoreniami, dnou, predčasným starnutím. Prestať piť limonády je prvou obranou proti týmto zdravotným problémom. Deti, ktoré pijú sladké malinovky, môžu mať normálnu hmotnosť, pretože energiu vybehajú. Aj tak však nadbytok cukru škodí, buduje závislosť od sladkého, preťažuje pankreas a zvyšuje riziko kazu.