Na Slovensku máme bohatú ponuku kvalitných vín, ktoré sú výsledkom majstrovstva našich vinárov z malých, často rodinných vinárstiev. Práve z nich vybrali pre značku Slovenské Vinice významní odborníci to najlepšie. Garantmi kvality a chuti nového radu vín sú Jean Daniel Angibaud, svetovo uznávaný someliér z Bordeaux, držiteľ mnohých prestížnych svetových ocenení, Fedor Malík, medzinárodne uznávaný odborník na víno, Katarína Furdíková, enologička a vedecká pracovníčka oddelenia Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Marek Závracký hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy na Slovensku.
„Slovenské vína z malých vinárstiev sú veľmi zaujímavé a chutné, je tu veľa regionálnych odrôd v Malokarpatskej oblasti, ale aj z viníc na južnom Slovensku. Frankovka Modrá rosé alebo Cabernet Sauvignon rosé sa umiestňujú v súťažiach na najlepších miestach. Sú jednoduché, plné ovocia a majú príjemnú chuť,“ vysvetľuje J. D. Angibaud. „Je doslova zázrak, aký pokrok a profesionalitu dosiahli slovenskí vinári, ktorých víno sa môže smelo porovnávať so svetovým vínami z Bordeaux, Austrálie, Čile či Nového Zélandu.“
Slovenský spotrebiteľ si čoraz častejšie vyberá kvalitné produkty a kladie dôraz aj na domáci pôvod. Značka Slovenské Vinice mu pomáha zorientovať sa v bohatej ponuke slovenských vín. A že sa im darí, o tom svedčí aj ocenenie značky Novinka roka v kategórii vín súťaže Voľba spotrebiteľov 2016 – najlepšia novinka.
SEDEM TOP NOVINIEK
Cabernet Sauvignon neskorý zber, ročník 2013, ocenený striebornou medailou Víno Tirnavia 2016
Pochádza zo Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Víno má rubínovo-červenú farbu a príjemne prekvapí intenzívnou vôňou po čerešniach, višniach, slivkách a čiernych ríbezliach.
Jeho plná chuť najlepšie vynikne s jedlami z diviny a s vyzretými syrmi. Odporúčame servírovať ho vychladené na teplotu 16° - 17°C.
Tramín Červený, ročník 2015
Toto suché víno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Má typickú sýtožltú farbu, korenistú vôňu a plnú, až medovú chuť s tónmi žltého ovocia.
Najlepšie si ho vychutnáte vychladené na teplotu 7° - 9°C s bielym mäsom, rybami či jedlami s kari.
Veltlínske Zelené, ročník 2015
Suché víno tejto značky je z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Je charakteristické jemnou zeleno-žltou farbou, má sviežu chuť s príjemnými kyselinkami s mandľovou dochuťou. Je plné a šťavnaté.
Najlepšie si ho vychutnáte vychladené na teplotu 7° - 9°C a je vhodné k bielemu alebo teľaciemu mäsu.
Frankovka Modrá Rosé, ročník 2015, ocenená striebornou medailou Rača 2016
Víno jemnej čerešňovej farby má svoj pôvod v úrodnej Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vo vôni sa striedajú tóny lesných jahôd a malín. Chuť je ľahká, svieža, ovocná, podčiarknutá jemnými kyselinkami.
Tento druh vína odporúčame k jedlám z hydiny, k rybám, cestovinám a čerstvým šalátom, vychladený na 8° - 10°C.
Rulandské Šedé, ročník 2015
Biele suché víno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Je to nazreté víno s jemnými kyselinkami, vo vôni i chuti prevažuje príjemná chlebovinka. Chuť je plná, medová, s orieškovou dochuťou.
Najlepšie si ho vychutnáte vychladené na 8° - 11°C, servírované k jedlám z hydiny.
Sauvignon Blanc, ročník 2015
Pochádza z Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Má jemnú žlto-zelenú farbu, vo vôni sa striedajú ovocné tóny broskýň a egrešu. Chuť je šťavnatá, ovocná s pikantými kyselinkami.
Odporúčame ho podávať k studeným predkrmom, syrom, cestovinám a jedlám z rýb, vychladené na 7° - 9°C.
Rizling rýnsky, ročník 2015
Víno žlto-zelenkastej farby pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Má výraznú vôňu po jablku, marhuliach a vinohradníckych broskyniach, chuť je plná, korenistá a medová.
Vychladené na teplotu 7° - 9°C si ho najlepšie vychutnáte pri jedlách z teľacieho mäsa, hydiny a ryby.
Orientačná cena: 5,99 € / 0,7 l