Vedci zistili, že kov sa môže z alobalu prenášať do vášho jedla. A to je pre vaše telo veľmi nebezpečné, keďže ho vystavujete väčšiemu riziku niektorých ochorení. Veľké množstvo hliníka totiž spôsobuje osteoporózu či Alzheimer, nehovoriac o tom, že vám môžu zlyhať obličky alebo môžete mať ochorenia kostí, píše metro.co.uk.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je prípustná denná dávka kovu 40 miligramov, no štúdia ukázala, že pri varení jedla v alobale obsahujú tieto potraviny až desaťnásobok prijateľného množstva.
Doktorka Fathia Mohammed a doktorka Essam Zubaidy počas skúmania uvarili rôzne jedlá so všelijakými prísadami, tiež experimentovali s teplotou a časovou periódou. Štúdia ukázala, že potraviny varené v kyslých, kvapalných roztokov, ako je citrónová šťava alebo paradajková omáčka vstrebali najviac hliníka. Keď pridali do tejto zmesi korenie, hladina stúpala ešte vyššie. Potraviny varené v alkohole či soli na druhej strane až toľko hliníka neabsorbujú.
Ľudské telo sa môže v skutočnosti vysporiadať s malým množstvom kovu efektívne, problém však je, že väčšina z nás ho prijíma oveľa viac akoby mala. Dôvod je i ten, že sa hliník nachádza i v potravinách, a to najmä v kukurici, žltom syre a čajoch. Väčšina antiperspirantov ho obsahuje tiež. Keď už nič iné, tak sa snažte tejto hrozby zbaviť aspoň pri varení.