Deväť vín umiestnených medzi stovkou najlepších na Slovensku! To je aktuálna bilancia vinárstva Golguz z tohtoročného Národného salónu vín SR 2016, výsledky ktorého vyhlásili v závere júna. Pre vinárov z Hlohovca znamená obhajobu prvenstva z minulého roka a ďalší obrovský úspech do firemnej vitríny. Golguz totiž získal v roku 2015 aj titul Vinárstvo roka a jeho vína pravidelné zbierajú medailové umiestenia z Európy i zo zámoria.
„Kvalita sa vždy rodí vo vinohrade. Pôdne zloženie a výborná poloha viníc pri rieke Váh majú blahodarný účinok na kvalitu a cukornatosť hrozna. To je naša špičková vínna pôrodnica. K nej treba kvalitný tím odborníkov, ktorý dá kvalitnému vínu finálnu podobu. Nepatríme medzi veľké vinárstva. Vyrobíme do 200 tisíc fliaš vína ročne a preferujeme kvalitu nad kvantitou,“ predstavil vinárstvo Golguz jeho riaditeľ Miloš Holík a doplnil:
„Veľmi sa tešíme sa z víťazstva i obhajoby titulu, deväť vín v najlepšej stovke je skvelý výsledok. Potvrdili sme kvalitu, ktorá na Slovensku stále stúpa a pribúdajú nové vinárstva. Oproti minulému roku sa do užšieho výberu dostalo o 105 vín viac. Latku sme nastavili vysoko, prvenstvo z posledných dvoch ročníkov je pre nás veľkou výzvou aj pre v budúci rok.“
Národný salón vín Slovenskej republiky 2016 spoznal nových víťazov 21 júna, keď päťdesiat jeden erudovaných degustátorov vybralo 100 najlepších slovenských vín. V prvom kole 11.ročníka prestížnej súťaže sa zúčastnilo 8739 vín, ďalším selekčným kritériom bolo množstvo vína - v čase súťaže minimálne 500 litrov. Túto podmienku splnilo 59 výrobcov a 442 vín, ktoré získali minimálne 87 bodov. Najvzácnejšie slovenské ocenenie sa napokon ušlo 38 výrobcom, pričom degustátori vyhodnotili aj individuálnych šampiónov.
Tu je víťazná zostava z vinárstva Golguz
Rulandské biele, výber z hrozna r. 2015, suché
Víno vhodné na slávnostné príležitosti, rodinné oslavy. V gastronómii sa hodí ku kuraciemu, morčaciemu mäsu na grile.
Rizling rýnsky, neskorý zber r. 2015, suché
Kráľ vín. Vôňa pripomína rozkvitnutú lipu, v chuti prevládajú citrusové tóny. Vhodné podávať k rybám, morským plodom.
Chardonnay, bobuľový výber r.2015, polosladké
Vo vôni cítiť prezreté ovocie, v chuti sladkasté, medové tóny a figy. Vhodné podávať k zákuskom, na záver viacchodového menu k dezertu.
Aurelius, neskorý zber r. 2015, suché
Víno osloví aj najnáročnejšieho konzumenta. Podávame ku králičiemu mäsu, domácej šunke, k syrom s bielou plesňou na povrchu.
Irsai oliver, akostné odrodové víno r. 2015, suché
Vo vôni cítiť rozkvitnuté kvety bazy a sladkého ovocia. Chuť ovocná s príjemnou kyselinkou. Ideálny spoločník na párty a letné grilovačky.
Moravský muškát, akostné odrodové víno r.2015, polosladké
Vôňa pripomína žltý melón a kvety bazy. Vhodné podávať k ovocným šalátom, k bielym morským rybám na grile.
Rulandské biele, ľadový zber r.2012, sladké
Dokonale premrznuté hrozno zbierané v decembri pri teplote -10°C. Figy, ďatle, oriešky a sušené hrozienka dávajú vôni eleganciu, noblesu. Chuť s nádychom karamelu. Podávame k husacej pečienke, k dezertom.
Ruladské modré, bobuľový výber barrique r. 2013, suché
Vo vôni prevládajú lesné jahody a černice. V chuti cítiť horkú čokoládu a vanilku. Vhodné k pečeným bravčovým rebrám, grilovanému kolenu.
Sauvignon, výber z hrozna r.2015, suché.
Vôňa broskyne a žltého melónu. Chuť je plná, mierne citrusová. Podávame k pečenému morčaciemu mäsu, plnenému bažantovi.