Tá sa odohrala práve pri zapínaní plynového grilu v nórskej zoo, kde zomrel Bardejovčan Róbert († 22).
Aké sú hlavné zásady plynového grilovania a ako gril správne používať?
1. Kontrola
- nikdy nekupujte preliačenú či skorodovanú nádobu
- golier, podstavec alebo ventil nemôžu byť poškodené
2. Platná skúška
- skontrolujte dátum poslednej tlakovej skúšky fľaše, ktorej dátum je na golieri fľaše alebo na štítku pod ventilom
- maximálna lehota na vykonanie skúšky pre všetky plniace subjekty je stanovená na 15 rokov
3. Plniarne
- len špecializované plniarne majú povolenie plniť plynové fľaše
- na čerpačke riskujete preplnenie nádoby, ktoré môže byť rizikové, ale ak majú fľaše uložené v „klietkach“, môžete ich vymeniť bez obáv
4. Manipulácia
- pri prenose nepoškoďte fľašu ani ventil
- nádoby sú pod tlakom, nikdy ich nehádžte ani nekotúľajte
5. Prevoz
- fľaše vozte vždy v kufri auta alebo na korbe, nikdy nie v kabíne
- pred cestou nádoby zabezpečte proti posunu a prevráteniu
6. Skladovanie
- používať a skladovať plynové bomby treba vždy v stojatej polohe
7. Vetranie
- nikdy ich neskladujte v nevetraných priestoroch, pivniciach alebo v miestnostiach pod úrovňou terénu či v izbách, kde spíte
- pozor na skladovanie v priestoroch, ktoré sú vystavené tepelným vplyvom
- bomba, ktorá nie je pripojená k spotrebiču, musí byť vždy uzavretá a vybavená tesnou zátkou
8. Pokyny
- na fľašiach od osvedčených dodávateľov nájdete plombu, na ktorej sú pokyny na pripojenie k spotrebiču
9. Údržba
- každých 5 rokov treba vymeniť tesnenie a hadicu
- raz za 10 rokov nahraďte starý regulátor tlaku plynu novým
10. Tesnenie
- zásadná je kontrola tesnosti všetkých spojov a stavu samotného tesnenia, a to najmä skrutiek a regulátora tlaku plynu
- skontrolovať plynovú bombu by ste mali každé tri mesiace, pri každej výmene fľaše
POZOR!
- pri výmene dbajte na to, aby sa v blízkosti nenachádzal otvorený oheň, zapnuté elektrické spotrebiče či svetlá
Základné pravidlá pred grilovaním
- otvorte poklop, inak by sa pod ním mohol začať hromadiť plyn
- naplno pustite prívod plynu a zapnite horáky
- zatvorte poklop a nechajte gril predhriať približne na teplotu 200 ˚C
Ako skontrolovať únik plynu
- Otočte kohútikom na správnu pozíciu podľa typu vášho grilu.
- Spojovací diel navlhčite mydlovou vodou a sledujte, či sa tvoria alebo nafukujú nejaké bublinky.
- Ak áno, znamená to, že plyn uniká a mali by ste okamžite vypnúť prívod plynu a utiahnuť spojovací diel.
- Znovu zapnite plyn a skontrolujte prítomnosť bubliniek.
Takto pripravíte gril
Václav Modelský, Weber-Stephen - Jednorazové plynové kanistre stačí len naskrutkovať, väčšie fľaše sa nasadia podľa návodu. Vždy skontrolujte možné úniky plynu na spojení. Na hadici nesmú byť žiadne poškodenia. Ak hadica zbledla z dôvodu vystavenia slnečným lúčom, treba ju vymeniť.