Lenže cyklista, ktorý po troch týždňoch dokončí Tour, musí nahradiť 150 000 kilokalórií. To je ekvivalent pre približne 120 kg hovädzích steakov, 280 hamburgerov alebo 60 kg zmrzliny.
Každá etapa si od jazdca vyžiada 5 000 až 8 000 kcal, v závislosti od jej náročnosti. Pre lepšiu predstavu: bežný človek má denný energetický výdaj 1 500 – 2 500 kcal.
Typický deň cyklistu na Tour sa začína raňajkami minimálne tri hodiny pred začiatkom etapy. Sú veľmi bohaté, nie je nič výnimočné, ak sa na stole objavia aj ryža a cestoviny.
Je sa aj po ceste na štart, prednosť teraz majú sacharidy s pomalým uvoľňovaním obsiahnuté v cereálnych tyčinkách a energetických nápojoch. Obed, ak sa to tak dá nazvať, je v „chlebníkoch“, kde opäť dominujú sacharidy. Okamžite po prejazde cieľom dopĺňajú jazdci najmä stratené tekutiny a olovrantuje sa zasa cestou do hotela. Menu je už bohatšie aj o proteíny dôležité pre svalovú regeneráciu.
Základná schéma večere je: 40 % sacharidov, 30 % proteínov a 30 % tukov. Čiže (najmä biele) mäso, ryža, cestoviny, zemiaky a už aj antioxidanty v podobe množstva zeleniny a ovocia. Všetko má na starosti tímový kuchár, ktorý počas troch týždňov „okupuje“ rôzne hotelové kuchyne. Jedlo sa nepripravuje náhodne, ale podľa typu etapy a po konzultácii s tímovými špecialistami na výživu.
9.00 Raňajky
V hoteli, minimálne 3 hodiny pred pretekmi Príklad: ovsená kaša s banánom a mandľami, cestoviny, koláč, káva, ovocný džús
Energ. hodnota: 1 300 kcal
10.30 Desiata
V tímovom autobuse cestou na štart Príklad: cereálne tyčinky, ovocné džúsy, energetické nápoje
Energ. hodnota: 250 kcal
12.00 – 14.00 Obed
Na bicykli počas etapy. Energetická hodnota sa líši podľa profilu trate a počasia Príklad: 3 energetické gély a 1 tyčinka, 2 obložené žemle, 8 – 12 fliaš elektrolytických nápojov
Energ. hodnota: 1 800 kcal
17.00 – 18.00 Olovrant
Hneď po pretekoch a cestou do hotela. Príklad: regeneračné nápoje, ryža so šunkou a parmezánom
Energ. hodnota: 900 kcal
Príklad: grécky jogurt s granolou, sušené ovocie, voda
Energ. hodnota: 600 kcal
20.00 Večera
V hoteli a všetci spolu, čo je aj istá forma teambuildingu. Príklad: šalát, rizoto s kuracím mäsom a zeleninou, zemiaky, ovocie
Energ. hodnota: 1 140 kcal
22.00 Druhá večera
V súkromí hotelovej izby, tesne pred spaním. Príklad: ovocie, keksy
Energ. hodnota: 300 kcal