Telo sa dokáže malého množstva hliníka zbaviť, ale zaťažujú sa tým obličky. Pre osoby s chorými obličkami predstavuje hliník veľký problém. Egyptskí vedci zistili, že problém môže predstavovať alobal, hliníkové tácky a riad používaný pri príprave jedál. Hliník sa z nich vo veľkom uvoľňuje a ukladá v tele. Hliník sa hromadí v mozgu a spôsobuje neurodegeneratívne ochorenia vrátane Alzheimerovej choroby.
"Keď pečiete rybu, grilujete zeleninu alebo pripravujete kus mäsa na večeru, často všetko zabalíte do alobalu, než to dáte na oheň. Čo si ale neuvedomíte, je to, že sa do vášho jedla uvoľní hliník a to môže byť pre zdravie nebezpečné," tvrdí profesorka chémie Ghad Bassioniová z Egypta.
Alobal odporúča iba na balenie chladných potravín, aj to na obmedzenú dobu. Neodporúča ho na grilovanie alebo pečenie na ohni či v rúre. Hoci sa telo vie hliníka zbaviť, nadbytok príliš zaťažuje obličky a začne sa ukladať v orgánoch, kostiach a mozgu. Tam podľa profesora Christophera Exleyho z Keele University spôsobuje neplechu a degeneráciu neurónov.