Potvrdili to vedci z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV. „Presnejšie, ide o zložky červeného vína. Nechceme propagovať alkohol,“ povedala riaditeľka ústavu Oľga Pecháňová. V boji majú byť účinné prírodné chemické zlúčeniny polyfenoly, ktoré podľa nich pozitívne vplývajú na srdce a krvné cievy. Vedci pod vedením Oľgy Pecháňovej sa rozhodli otestovať slovenský alibernet, respektíve jeho dealkoholizovaný koncentrát.
„Experimentovali na potkanoch, ktoré sa najviac približujú ľudskému metabolickému syndrómu,“ informoval hovorca SAV Stanislav Ščepán. Vedcov zaujímal najmä vplyv účinku nealkoholického koncentrátu vína na hmotnosť tela, krvný tlak, lipidy a glukózu v krvi, celkovú aktivitu NO-syntézy, ako aj na prozápalové markery v srdci a aorte. Podávanie dealkoholizovaného koncentrátu vína významne znížilo tlak krvi a hladinu glukózy v krvi. Malo to tiež znížiť nárast prozápalových markerov v aorte aj srdci. „Tento účinok môže predstavovať jeden z ochranných mechanizmov polyfenolických látok obsiahnutých v koncentráte vína na kardiovaskulárny systém,“ uviedol Ščepán. Metabolickým syndrómom trpí podľa vedcov tretina populácie. Ide o zhluk faktorov, patrí medzi ne obezita, zvýšené množstvo tukov v krvi, vysoký krvný tlak a hyperglykémia.