Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2016 15:58 | Správy | Domáce správy

Špekulanti zneužívajú dávky od štátu: Rezort práce chce tomu zabrániť, chystá zmeny!

Časť nezamestnaných si hľadá prácu len "na oko".

Takéto skúsenosti má s uchádzačmi o zamestnanie personálno-poradenská spoločnosť McRoy Jobliner. "Ide im o to, aby neboli vyradení z evidencie na úrade práce, dostávali dávky a štát za nich platil odvody. Po tom, čo zamestnanie získajú, robia všetko preto, aby ich čím skôr prepustili a mohli sa vrátiť na úrad práce,“ skonštatovala výkonná riaditeľka spoločnosti Jana Mesárová s tým, že väčšinou ľudia na novom mieste nevydržia dlhšie než sú tri mesiace skúšobnej doby.

Podľa personalistov dôvodom je to, že títo ľudia buď nechcú pracovať vôbec, robia načierno alebo si popri poberaní štátnych dávok privyrábajú na dohodu. Hodí sa im, že dostanú nielen dávky, no štát za nich zaplatí aj zdravotné odvody. Ako uviedla spoločnosť McRoy Jobliner, pri niektorých pozíciách tvoria špekulanti až tretinu všetkých nezamestnaných, ktorí sa na danú pozíciu hlásia. Ide predovšetkým o menej kvalifikované robotnícke profesie v priemyselnej výrobe, stavebníctve či v logistike.

Podľa dnešných pravidiel totiž nemá spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu vplyv na nárok na dávku v nezamestnanosti, jej výšku ani na dobu jej poskytovania. Takisto zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je viazané na skončenie zamestnania, bez ohľadu na dôvod.

 

Nezamestnaný však nemôže každú prácu odmietnuť. Ak je považovaná za primeranú, čiže zohľadňuje zdravotný stav, prihliada na niektorú z jeho kvalifikácií, odborné zručnosti alebo druh doteraz vykonávanej práce, jej odmietnutie môže viesť k vyradeniu uchádzača o zamestnanie z evidencie úradu práce. V takom prípade by nezamestnaný prišiel o dávky a o odvody uhrádzané štátom. "Práve preto nezamestnaný špekulant pod hrozbou vyradenia z evidencie ponúknutú prácu prijme. Následne sa nechá prepustiť, čím vlastne povinnosť prijať adekvátne zamestnanie obíde," približuje Mesárová.

Podľa personalistov by situáciu so zamestnávaním pomohli vyriešiť legislatívne úpravy, ktoré by sťažili zotrvávanie špekulantov v evidencii úradov práce. Napríklad tým, že by sa pri zaraďovaní do evidencie bral do úvahy dôvod ukončenia predchádzajúceho pracovného pomeru a jeho trvanie. "Riešením by bolo, ak by sa do evidencie nezaraďovali ľudia, ktorí boli opakovane prepustení z dôvodu hrubého porušenia pracovnej disciplíny," približuje Mesárová. Aspoň čiastočne by sa tak obmedzil stav, kedy nezamestnaní iba zneužívajú súčasnú legislatívu, vyhýbajú sa práci alebo pracujú načierno.

Otvoriť galériu

Rezort práce zvažuje zmeny

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce prijať opatrenia, aby zamedzilo zneužívaniu dávok uchádzačmi o zamestnanie.  Ako vyčíslil minister práce Ján Richter (Smer-SD), v roku 2015 prišlo na úrady práce celkove 241. 000 uchádzačov. "Skoro 40 000, ktorí z evidencie odišli na trh práce, sa do troch mesiacov zaevidovalo na úradoch práce znovu, pričom 3087 sa do evidencie vrátilo po siedmich dňoch, a 11 355 do jedného mesiaca," vyčíslil Richter.

Jeho ministerstvo preto plánuje prijať opatrenia. "Je to opätovne pre nás vážnym mementom a ďalší signál, ktorý máme záujem prehodnotiť v pripravovanej novele," avizoval Richter, že o problematike špekulantov na trhu práce by chcel hovoriť aj so sociálnymi partnermi. "Objektívne to vychádza, že časť z nich reaguje na ponuku, len aby splnila nejakú podmienku zákona, ale reálne záujem legálne pracovať nemá," podotkol Richter.

Ministerstvo práce pritom tvrdí, že už dlhšiu dobu poukazuje na rôzne skupiny ľudí, ktorí zneužívajú nielen systém sociálnej pomoci, ale aj politiky podpory zamestnanosti. Tento problém podľa rezortu treba riešiť aj v súvislosti s nelegálnou prácou.

Ministerstvo tiež uviedlo, že už počas bývalej vlády sa snažilo prijímať opatrenia v oblasti sociálnej politiky, ale aj ilegálneho zamestnávania, Zákonníka práce či v oblasti služieb zamestnanosti. "Napríklad, zvýšenie motivácie pracovať a nepracovať načierno pre poberateľov sociálnych dávok priniesol v januári 2014 zákon, na základe ktorého poberatelia dávky v hmotnej núdzi musia odpracovať osem hodín týždenne v prospech miest alebo obcí. Spolupráca štátu a samosprávy sa v tomto smere mimoriadne osvedčila," doplnil Richter.

Vláda sa tiež zaviazala vo svojom programovom vyhlásení, že sprísni podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať. Chce prehodnotiť v súlade s princípom zásluhovosti a solidarity systém a výšku sociálnych dávok, dôsledne uplatní existujúce a prijme nové opatrenia na prevenciu a elimináciu zneužívania sociálnych dávok a systému služieb zamestnanosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Týždne neistoty sú zažehnané, Macron vymenoval novú vládu: Pred sebou má veľkú úlohu
Andrej Babiš.
České krajské voľby ovládla TÁTO strana, dominovala takmer vo všetkých krajoch: Víťaz poďakoval svojim voličom
Na snímke Kamala Harris a Vladimir Putin.
Rusko si praje víťazstvo Harrisovej, vyhlásil Putin: Lavrov uviedol veci na pravú mieru
Tobias Král ako Max
Foto
Malý Max si v Oteckoch získal srdcia divákov: Už je z neho tínedžer! Pozrite sa, ako sa zmenil
Špičkový lekár Eben Alexander prezradil, čo ho presvedčilo, že po smrti existuje život.
Doktor Alexander upadol do kómy: Dostal sa do NEBA? Tento DÔKAZ zmenil neurochirurgovi pohľad na život
Brad Pitt a Angelina Jolie si nevedia prísť na meno!
Foto
Angelina Jolie a Brad Pitt sa nedokážu VYSTÁŤ: Organizátori kvôli nim museli... To vážne?!
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska.
Aktualizované
Rozsiahle útoky na mesto Charkov: Rusko zasiahlo obytnú budovu!
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Trump do debaty nepôjde: Čo na to Harrisová?!
Ľubomír Belko patrí k brankárskym hviezdam Niké ligy.
Žilina mohla v lete prísť o svoju brankársku hviezdu: Belko ponuku z Talianska odmietol
Frustrated parents having an argument in the kitchen.
Je vo vašom živote PATOLOGICKÝ KLAMÁR? 10 znakov, pri ktorých treba spozornieť!