Prešovčan Štefan Osvald
mišpuľu pestuje už dlhé roky.
„Zasadil som kôstku plodu
a začal rásť strom. Plody
však neprinášal,“ vraví pestovateľ.
Neskôr sa dozvedel,
že mišpuľu musí zaštepiť
pôvodnou rastlinou. „Štepy
mi priniesli asi pred deviatimi
rokmi zo Španielska a odvtedy
zbieram aj úrodu,“ vysvetľuje
pestovateľ.
Viac ako
dva metre vysoký strom je
zasadený v kvetináči. „V lete
je vonku v záhrade. Na zimu
ho však sťahujem do domu,
aby nezamrzol,“ vraví
Š. Osvald, ktorý si myslí, že
túto na Slovensku nie príliš
rozšírenú rastlinu nemá
v Prešove okrem neho nik.
„Asi ju pestujem len ja
a môj brat,“ hovorí. Plody
mišpule majú oranžovú farbu
a veľkosť približne ako
citrón. „Chutia ako niečo
medzi slivkou a marhuľou.
Jedia sa aj s tenkou šupkou,“
približuje mišpuľu Prešovčan.
Plody pravidelne dozrievali
koncom júna. „Som
zvedavý, kedy dozrejú teraz,
a či sa ich dočkám skôr ako
začiatkom leta,“ zakončil Š.
Osvald.
Pochádza
z Číny
Mišpuľa japonsk ľa ľ á (Eriobotrya
japonica) - je subtropická drevina
pochádzajúca z Číny, prvýkrát
však bol jej výskyt a vzhľad zazname- ľad ľ
naný v Japonsku, a preto dostala
prívlastok japonská. Koncom 18. storočia
bola prenesená aj do južnej
Európy, kde je teraz už bežnou
rastlinou, a rastie aj
v Amerike.
Mišpuľa japonská zakvitla už v novembri
PREŠOV - Skúsený pestovateľ sa nestačí čudovať. Exotická
rastlina - mišpuľa japonská - mu zakvitla v nezvyčajnom
čase. Kvety sa na nej každoročne objavovali
až na prelome januára a februára, tentoraz sa však naozaj
poponáhľali a konáre ozdobili už v novembri.