Uvarená je šťavnatá, ale chutná je aj pripravená na grile. Lahôdková kukurica by rozhodne v jedálnom lístku nemala chýbať. Dokáže zasýtiť na dlhý čas a obsahuje vitamíny, minerály a veľa bielkovín, dokonca má detoxikačné účinky. Keďže sezóna kukurice u nás vrcholí, Nový Čas zmapoval bratislavské trhoviská a hypermarkety. Zisťovali sme, koľko za sladkú dobrotu zaplatíte.
Lahôdková a kŕmna: Ako ich rozoznať?
Keďže rozdiel medzi klasickou lahôdkovou kukuricou a tou, ktorá sa používa na kŕmenie zvierat, existuje, Nový Čas sa zaujímal, ako ich vieme od seba odlíšiť. Na trhovisku na Žilinskej ulici v Bratislave nám to ochotný predavač vysvetlil. „Odlíšiť sa dajú pomocou vlasov, ktoré majú. Kŕmna kukurica ich má totiž po celej dĺžke hnedé, zatiaľ čo lahôdková ich má svetlé a hnedé len na konci,“ vysvetlil mladík.
Kukuričná polievka
Potrebujeme: 100 ml smotany, 1 liter zeleninového vývaru, 4 ks kukurice, 2 ks cibule, 1 zemiak, olej, soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
1. Cibuľu nakrájame nahrubo a osmažíme ju na troške oleja dozlata. Zalejeme ju vývarom, pridáme zemiak nakrájaný na kocky a necháme približne 5 minút variť.
2. Medzitým nožom dáme z kukurice dole šťavnaté zrnká, pridáme ich do polievky a necháme spoločne ďalších 35 minút variť. Hotovú polievku zjemníme smotanou a mixérom vyšľaháme na hladký krém. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.