Na najväčšiu súťaž tohto
druhu v strednej Európe
pricestovalo do prešovskej
mestskej haly 84 mladých
adeptov barmanského
povolania zo šiestich
štátov. „Súťažilo sa
vo dvoch kategóriách.
Short drink (nápoje s obsahom
alkoholu) a soft
drink (nealkoholické nápoje),“
povedal viceprezident
Slovenskej barmanskej
asociácie Ján Šuchta.
Prísni komisári hodnotili
arómu, chuť nápoja a jeho
celkový vzhľad. Body
sa však prideľovali aj za
čas, ktorý barman potreboval
na prípravu nápoja,
a ďalšie detaily, ktoré by
si bežný konzument ani
nevšimol. Podľa J. Šuchtu
o barmanské povolanie
u nás prejavuje záujem
približne rovnaké
množstvo dievčat aj chlapcov.
Po doštudovaní sa však
pomer prudko mení. Pri
tejto robote zostáva približne
len 10 % mladých dám,
zvyšní barmani-profesionáli
sú muži.
„Je to škoda pre zákazníkov
aj podniky, lebo pekná
slečna za barom dokáže
prilákať klientov,“
povzdychol si J.
Šuchta. Veľa mladých
odchádza aj
do zahraničia, lebo
u nás ešte barmani
nie sú docenení.
„Vonku si to uvedomili
a dobrý barman
zarobí dva- až
trikrát viac ako
ostatní čašníci,“
prízvukuje viceprezident.
Našťastie to
neplatí vo všetkých
prípadoch a viaceré
súťažiace pripustili,
že budú
pracovať v niektorom
zo slovenských
barov, takže
zákazníci sa
v budúcnosti majú
na čo tešiť.
Najväčšia barmanská šou
PREŠOV - Poháre a flaše sa im
v rukách len tak mihali. Barmani-juniori to na prešovskej súťaži Rudolf
Jelinek poriadne roztočili. Dokázali, že nápoje
nemusia len pohladiť žalúdok - aj sledovanie
ich prípravy je skutočným zážitkom.