Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2016 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Michal strávil pod vodou neuveriteľných 20 hodín: Ani vo sne by vám nenapadlo, ako si tam krátil čas!

Tomu sa povie neuveriteľná výdrž! Inštruktor potápačskej školy Michal Palkovič (42) z Pezinka sa rozhodol pokoriť slovenský rekord i samého seba.

Ponoril sa preto pod hladinu jazera Guláška v Senci a ostal pod ňou neskutočných 20 hodín! Vo vode riešil hlavolamy, vypil 18 litrov tekutín a dokonca si pochutnával na hrozne či nektárinkách. Novému Času prezradil, ako to všetko zvládal a čo mu v hlbinách vŕtalo hlavou. 

Michal (42) sa rozhodol prekonať svoj dva roky starý rekord. „Môj posledný pobyt pod vodou bol 12 hodín. Neviem však o tom, že by s prístrojmi, ktoré používame teraz, takýto ponor vôbec niekto robil,“ povedal smelý potápač. Zároveň to bolo po prvý raz, čo sa niekto odvážil na toľko hodín ostať pod vodou s prístrojom zvaným rebrider, v ktorom celý dych cirkuluje v jednom kruhu.

Noc v jazere

Pezinčan pod hladinou vydržal neuveriteľných 20 hodín. „Prvých šesť hodín som tam bol sám, každú hodinu som sa musel ohlásiť. Po 6 hodinách ma prišli skontrolovať potápači a po 12 hodinách, keď sa začal najväčší stres, už plávali so mnou,“ povedal. Celkovo mu pomáhalo až 15 kolegov.

Otvoriť galériu

V jazere Michal strávil celú noc a pod hladinou sa musel aj zabávať. „Ľudia si myslia, že je to nuda, ale prvé 4 hodiny človek hľadá niečo, čím sa zamestná. Až potom nastúpia dehydratácia a psychický stres, ktorý môže vyvolať až halucinácie. Musel som držať hlavu pod kontrolou, aby sa nič nestalo. Nosili mi preto rôzne hlavolamy,“ opísal Michal svoj pobyt pod vodou, kde sa aj trochu najedol. „Pil som z fliaš, ktoré stláčame a otočíme dole hlavou a jedol som ovocie, proteínové tyčinky a glukózu,“ doplnil.

Otvoriť galériu

O svojom pokuse o rekord sa Michal doma zmienil len tak medzi rečou. „Manželke som o ponore povedal 2 dni pred ním a nebola nadšená,“ prezradil. Po vynorení však na svoju polovičku ihneď myslel. „Najhoršia bola zima, neuveriteľný smäd a hlad, ale manželka varila,“ usmial sa čerstvý rekordér.

Otvoriť galériu

Ponor v číslach

hĺbka jazera: 14 m

hĺbka ponoru: 7 m

teplota vody: 23 °C

realizačný tím: 15 ľudí

vypil: 18,5 l vody a čaju

zjedol: 1 kg ovocia (hrozno, nektárinky), proteínové tyčinky

Otvoriť galériu

Svetový rekord: 50 hodín!

- Pri otvorenom okruhu, teda s vydávaním bublín je svetový rekord v dĺžke pod hladinou takmer 50 hodín. Držiteľom je Brit Sean McGahern (38).

- Dán Stig Serverinsen v roku 2012 pod vodou zadržať dych na neuveriteľných 22 minút! Okamžite bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov.

- Egypťan Ahmed Gabr sa v roku 2014 ponoril do Červeného mora do hĺbky 332 metrov. Cesta ku dnu mu trvala 12 minút. Pod vodou sa zdržal 14 hodín.

- Potápač z Nového Zélandu William Trubridge sa na jeden nádych dokázal v roku 2013 ponoriť až do hĺbky 120 metrov.

- Bruce Cantrell (63) a Jessica Fainová (25) pobudli viac ako dva mesiace v kontejneri s plochou 28 m2 pod morskou hladinou pri ostrove Key Largo v štáte Florida. Na povrch sa vrátili po 73 dňoch.

Igor Vozár, internista: Dlhé potápanie je nebezpečné

"Ľudský organizmus je pri potápani vystavený tlakovým aj objemovým zmenám. Potápač dýcha stlačený vzduch s presne definovanu zmes plynov. Ohrozený je najmä dekompresnou chorobou, dusíkovou nakrózou a barotraumou. Pri dekompresnej chorobe vznikajú v cievach a tkanivách vzduchové bubliny. Môžu vznikať trombózy a pľúcna embólia."

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak 57. mechanizovanej brigády strieľa zo 120 mm mínometu na ruské pozície.
Moment prekvapenia! Rusi zostali poriadne zaskočení: Ukrajina mala spustiť novú MOHUTNÚ ofenzívu
Andrej Danko.
Šéf SNS onedlho zavíta do Moskvy: Mierový samit v Bratislave realitou? Danko prezradil VIAC
Petra Vlhová pilne cvičí na Liptove
Vlhovej neter hviezdou svahu: Nová šampiónka na obzore?
Petra Dubayová.
Foto
Dojímavé VYZNANIE Petry Dubayovej: Slová plné LÁSKY venovala tejto osobe!
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vľavo) a Andrej Danko (SNS).
Danko nenechal na Pellegrinim nitku suchú: Už odmietam byť za hlupáka!
Koniec zlozvykom: 
K najčastejším novoročným 
záväzkom patrí  prestať fajčiť.
Ak si dávate novoročné predsavzatia, zbystrite pozornosť: Odborníčka radí, čo je kľúčom k úspechu
Skalica kompletne zrekonštruuje Gvadányiho dom.
Váš Tip
Skalica chce kompletne zrekonštruovať Gvadányiho dom, vyhlásila verejnú súťaž: Čo táto obnova prinesie?
Princ Harry
Foto
Princ Harry zúri: Unikla fotka malého Archieho! Pozrite sa, ako vyrástol
Thermometer on snow shows low temperatures - zero. Low temperatures in degrees Celsius and fahrenheit. Cold winter weather - zero celsius thirty two farenheit.
Slovensko má za sebou jednu z najchladnejších nocí tejto zimy: Ortuť teplomera klesla až na…
Dávid Uzsák
Foto
Herec Dávid Uzsák otvorene o seriáli Ranč: Som rád, že sme ho DOTOČILI! Neuveríte, čomu sa chce venovať teraz
Autá sa nedali zabrzdiť a narážali do seba.
Cesta v známom českom stredisku sa zmenila na klzisko: Autá sa nedali ovládať, ľudia len bezradne pozerali
Juraj Slafkovský (Montreal) pred brankárom Mackenzie Blackwoodom (Colorado)
Slafkovský to znova schytáva: Hrá zranený či po fláme?