Ktoré ochorenia nás najčastejšie trápia a ako sa prípadnej nákaze brániť, radí internistka Etela Janeková a gastroenterológ Miloš Bubán.
Hnačka
Čo ju spôsobuje: bakteriálne ochorenie, látky viažuce vodu v čreve, nadmerné vylučovanie soli alebo zápal črevnej sliznice.
Príznaky: vyrážky, žltačka (zažltnutie očných bielok a pokožky), výskyt hnisu, slizu alebo krvi v stolici, preháňanie
Liečba:
- doplňte tekutiny, cukry a soli
- vhodné sú športové rehydratačné nápoje a bylinkové odvary
- nasadenie diéty a jedenie len pri pocite hladu
Gastroenteritída
Čo ju spôsobuje: nedodržanie hygieny pred jedlom a po jedle, špinavé a zle uvarené jedlo
Príznaky: silná bolesť brucha v oblasti pupka, nevoľnosť, grganie, slabosť tela, búšenie srdca, bledá pleť, závraty, zmeny v stolici, horúčka
Liečba:
- diéta
- pitie čistej vody alebo štiav bez dužiny
- po prekonaní bolestí môžete zjesť malé množstvo ryže, banán či sušienku
- vyhýbať sa mliečnym výrobkom a ovociu
Salmonelóza
Čo ju spôsobuje: kontaminované potraviny alebo neumyté ruky, prenáša sa v majonézach, zmrzline či v mrazených potravinách a častým zdrojom infekcie sú výrobky z vajec alebo mäso spracované pri nižších teplotách (saláma, údené mäso)
Príznaky: prvé príznaky nastanú 8 až 10 hodín po nakazení, najčastejšie je to vysoká horúčka, nevoľnosť, bolesti brucha a vracanie
Liečba:
- treba brať lieky na dezinfekciu čriev
- dôležité je piť dostatok čistej minerálky bez bubliniek a nesladené čaje
Gastritída
Čo ju spôsobuje: konzumácia jedál z fastfoodov, rýchle jedenie, nedostatočné žutie potravy, alkohol, fajčenie
Príznaky: pocity nevoľnosti, grganie, v dychu pach skazených vajec, pocit ťažoby v nadbrušku, pálenie záhy, zvýšená kyslosť v žalúdku
Liečba:
- treba sa vyhnúť stresovým faktorom
- diéta
- jesť šesťkrát denne malé porcie
Jednoduchá prevencia
Miloš Bubán, gastroenterológ
- výrobky z mäsa a vajcia dôkladne uvarte
- potraviny pred prípravou dobre očistite
- používajte len čistý riad a náčinie
- pripravenú stravu neodkladajte na neskôr, varte len toľko, koľko zjete
- všetko nahnité, zapáchajúce či čudne vyzerajúce vyhoďte
- pite a varte len v kvalitnej pitnej vode
- pred jedlom a po toalete si dôsledne umyte ruky mydlom
- nejedzte nedostatočne tepelne upravené alebo surové mäsové výrobky a vajcia
- neskladujte spoločne potraviny pripravené na jedenie a varenie
- pri konzumácii jedál z konzervy si prezrite jej vzhľad, či nie je poškodená alebo vydutá
- pri cestovaní do rozvojových krajín nejedzte potraviny, ktoré sa nedajú ošúpať, umyť alebo uvariť
- spoľahlivým zdrojom vody sú len balené vody s uzáverom