Čo všetko sa nachádza v našom okolí a prečo sú niektoré látky také nebezpečné, vysvetľuje Nemecký úrad pre hodnotenie rizík.
Triklosan
Silné protibakteriálne a protihubové činidlo. Je to chlórovaná zlúčenina pridávajná do mydiel, zubných pást či čistiacich prostriedkov.
Prečo je nebezpečný
- môže vyvolávať alergie
- zvyšuje odolnosť proti antibiotikám
TIP
- pozorne si čítajte etikety a vyhnite sa používaniu tejto zlúčeniny
Ortuť
Chemický prvok, ktorého výpary sú veľmi toxické. Nachádza sa v žiarovkách a starých teplomeroch. Vysoké hodnoty namerali v rybách. Amalgámové zubné výplne obsahujú až 50 % ortute.
Prečo je nebezpečná
- je veľmi jedovatá, najmä jej výpary
- chronická otrava môže byť smrteľná
TIP
- v gravidite a počas dojčenia sa vyhýbajte jedeniu rýb ako je tuniak či ostriež
Formaldehyd
Chemická zlúčenina je súčasťou spalín motorov a je to preukázaný karcinogén. Ako konzervačná látka je súčasťou lepu na drevo, nachádza sa v kozmetike, textíliách a tabakovom dyme.
Prečo je nebezpečný
- vyvoláva rakovinu
- podľa štúdie sa pri vdychovaní formaldehydu u potkanov vytvorili nosné tumory
TIP
- kupujte výrobky, ktoré ho neobsahujú a dôkladne čítajte etikety
Arzén
Chemický prvok, ktorý je súčasťou mnohých zlúčenín. Vyskytuje sa v ryži a produktoch z nej. V jednom kilograme ryže sa nachádza až 900 mikrogramov arzénu. Dostal sa tam zo znečistených vôd v pestovateľských krajinách, ako je Bangladéš, Argentína či Maďarsko.
Prečo je nebezpečný
- 60 až 170 miligramov arzénoxidu je pre človeka smrteľná dávka
- vyvoláva rakovinu
- v Únii je najvyššia povolená hranica 10 miligramov na jeden liter
TIP
- ryžu pred varením vždy umyte
Bisfenol A
Organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Nájdete ho v plastových obaloch, okuliaroch či plastovom príbore.
Prečo je nebezpečný
- znižuje plodnosť u mužov
- zapríčiňuje cukrovku
- spôsobuje srdcovo-cievne problémy
POZOR
- jeho používanie je zakázané pri výrobe detských fľašiek
TIP
- nezohrievajte potraviny v plastových nádobách
- nepoužívajte konzervy
Hliník
Chemický prvok so širokým využitím. Jeho soli sa používajú v liekoch, potravinách a kozmetike. Je aj vo vode. Podľa európskych úradov pre bezpečnosť potravín prijímame stravou 1,5 miligramu hliníka na 1 kg telesnej váhy.
Prečo je nebezpečný
- škodí mozgu
- zapríčiňuje Alzheimerovu chorobu
- ukladá sa v pľúcach a kostrovom systéme
TIP
- vyhnite sa dezodorantom s obsahom hliníkových solí
- nejedzte hliníkovým príborom
Dioxín
Súhrn chemických látok, dlhodobo sa nerozkladá a hromadí sa v tkanivách živých organizmov. Je prítomný takmer všade. V posledných desaťročiach ho objavili najmä vo vajíčkach.
Prečo je nebezpečný
- niektoré dioxíny zvyšujú riziko rakoviny
- vplýva negatívne na nervový systém
- denne ho prijímame 1 až 4 pikogramy na 1 kilo hmotnosti
TIP
- deti by nemali jesť viac ako dve vajíčka denne
Ftaláty
Látky, ktoré sa používajú v plastoch, ktorým dodávajú pružnosť a ohybnosť. Nachadzajú sa v mäkkých plastoch, podlahových krytinách, kábloch, fóliách, potravinových obaloch. Prijímame ich aj v strave a dýchame ich.
Prečo sú nebezpečné
- pôsobia negatívne na pečeň a obličky
- u mužov spôsobujú neplodnosť
POZOR
- sú zakázané v detských hračkách a výrobkoch pre deti
TIP
- zbavte sa plastových nádob, fliaš
Parabény
Skupina konzervačných látok. Používajú sa vo farmácii, potravinárstve či kozmetike.
Prečo sú nebezpečné
- môžu ovplyvniť hormonálny systém, najmä u mužov a detí
- predpokladá sa, že spôsobujú rakovinu prsníka, no zatiaľ to nebolo potvrdené
TIP
- kupujte krémy z lekární a bioobchodov, ktoré sú označené „bez parabénov“