Šunková saláma by mala obsahovať aspoň 55 % mäsa. Do tohto obsahu sa však nezaratúva žiadny pridaný separát, teda strojovo oddelené mäso. „Takmer vo všetkých skúmaných salámach presahoval minimum stanovené predpismi,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Ako vysvetlila, hodnotili množstvo mäsa, ale aj to, či výrobcovia nepoužívajú lacnejšie náhradkové suroviny, ako je napríklad sójová či hydinová bielkovina. „Práve pre zamlčaný obsah hydinovej bielkoviny získala saláma Pikok nedostatočné hodnotenie,“ uzavrela Jarošová. Naopak, najvyšší podiel mäsa zistili v údenej šunkovej saláme Dulano reťazca Lidl, kde namerali vyše 90-percentný podiel.
Odborníčka radí rodičom: Zabaľte deťom zdravú desiatu
Katarína Skybová, inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment
- Jedlo medzi raňajkami a obedom by malo tvoriť asi 15 % z celodenného energetického príjmu. Základom desiatej by mal byť chlieb, pečivo, ovocné a tvarohové záviny či koláče. Nemalo by chýbať ovocie, zelenina, kvalitné tuky a dostatočné množstvo málo sladkých tekutín.
Týmto potravinám sa vyhnite
- údeniny, paštéty
- mastné syry
- priemyselne spracované výrobky
- sladkosti
- hotové koláčiky s dlhou lehotou trvácnosti
- sladené a energetické nápoje