Nové stravovacie poukážky musia byť hodné najmenej 3,38 eura! Štát je povinný zvýšiť stravné zamestnancov pri pracovnej ceste a práve od jeho základnej výšky závisí minimálna cena gastrolístka. Zmena prichádza po dvoch rokoch, naposledy si zamestnanci polepšili v novembri 2014.
Niektorí zamestnanci na Slovensku sa môžu tešiť na hodnotnejšie gastrolístky. Kým dnes dostávajú poukážky v hodnote 3,15 eura, asi už od októbra im ich zvýšia najmenej na 3,38 eura. Ministerstvo práce minulý týždeň predložilo návrh na zvýšenie stravného pri pracovnej ceste. „Najnižšia hodnota gastrolístka predstavuje 75 percent stravného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín,“ tvrdí hovorca ministra práce Michal Stuška. Zvýšenie stravného vyplýva zo zákona. Vykoná sa, keď sa vývoj cien v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň päť percent. V júli tohto roka ceny jedál a nealkoholických nápojov vzrástli o rovných päť percent.
Stravné a čo od neho závisí
- zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí stravné podľa zákona o cestovných náhradách
- výška stravného závisí od dĺžky pracovnej cesty v jednom dni, rozlišujú sa tri
časové pásma: 5 - 12 hodín, nad 12 - 18 hodín a nad 18 hodín
- jednotlivé sumy sa valorizujú na základe údajov o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách
- stravovacia poukážka (gastrolístok) na jedno hlavné jedlo musí mať hodnotu najmenej 75 % stravného pri pracovnej ceste s dĺžkou 5 až 12 hodín
Nik nekontroluje, na čo gastrolístky slúžia
Zákonník práce hovorí, že gastrolístky sú jednou z foriem, ako zamestnávateľ môže zabezpečiť stravovanie zamestnancov. Z logiky veci vyplýva, že sa nesmú použiť na iný účel ako nákup potravín a nealkoholických nápojov. Ministerstvo práce ani inšpekcia práce však nekontrolujú, či ľudia nimi neplatia za alkohol, cigarety, drogériu. „Záleží na konkrétnom obchodníkovi, aby za ne nepredával takýto tovar,“ povedal hovorca ministra práce Michal Stuška. Gastrolístky využíva približne 750-tisíc zamestnancov
Pridajú aj firmy, ktoré už dávajú viac
Marcela Šuštiaková, marketingová riaditeľka DOXX - Stravné lístky
Pri novej minimálnej hodnote stravných lístkov 3,38 € budeme jednoznačne emitovať práve túto presnú hodnotu 3,38 €. Predpokladáme, že firmy využijú aj presnú hodnotu 3,38 €. Veľká skupina však pre zjednodušenie využije zaokrúhlenú hodnotu 3,40 €. Skúsenosti tiež ukazujú, že firmy s vyššími nominálnymi hodnotami gastrolístkov vždy posunú hodnoty automaticky vyššie. Napríklad, ak firma motivuje dnes stravnými lístkami za 3,80 €, po novom ich zvýši napríklad na 4,00 €. Ide o udržanie a motivovanie zamestnancov.
Živnostník si zvýši náklady
Zvýšenie stravného môžu využiť aj živnostníci. Za každý odpracovaný deň si môžu znížiť základ dane o sumu základného stravného zamestnanca (teraz 4,20 €). Tento rok má 250 pracovných dní. Ak odpracujete každý z nich, v daňovom priznaní
za rok 2016 by ste si mohli uplatniť výdavky na stravu vo výške 1 050 eur. Keďže stravné sa zvýši, bude to ešte o čosi viac.
Ako výdavky preukážete
- zákon o dani z príjmov nestanovuje spôsob preukazovania
- najjednoduchším riešením je faktúra na nákup stravovacích poukážok
- akceptuje sa aj účet za teplé hlavné jedlo v reštaurácii, ak preukážete, že ste v ten deň pracovali pomôžu záznamy v evidencii jázd, faktúry s dňom dodania služby zhodným s dňom uplatnenia stravného, dodacie listy